Zahteva za sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo z obravnavo točke Napoved prekinitve schengenskega sporazuma s Slovenijo.

 

Italijanska tiskovna agencija Ansa je v nedeljo, 5. 5. 2024, poročala o izjavi italijanskega zunanjega ministra in podpredsednika vlade Antonia Tajanija, ki je v govoru na kongresu Južnotirolske ljudske stranke (SVP) v Meranu dejal, da je Italija “zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo zaradi nevarnosti infiltracije teroristov med begunce, ki prihajajo z Bližnjega vzhoda prek te države”.

Menimo, da zadnja poteza Italije izkazuje nezaupanje v politiko in uspešnost Slovenije glede preprečevanja nezakonitih migracij in zato predlagamo sklic nujne seje, kjer bi podrobneje obravnavali to problematiko, po končani razpravi pa sprejeli naslednja sklepa:

– Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Vlado Republike Slovenije, da sprejme vse potrebne ukrepe, da Italija ne prekine schengenskega sporazuma s Slovenijo.

– Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Ministrstvo za notranje zadeve, da odboru v roku dveh mesecev poda podrobno poročilo o sprejetih in izvedenih ukrepih za zaščito meje in preprečevanju tihotapljenja.

Služba za odnose z javnostmi SDS