Zahteva za sklic nujne seje Odbora za kulturo

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic nujne seje Odbora za kulturo z obravnavo naslednje točke: »Kadrovske čistke in politično podrejanje največjega javnega medija RTV Slovenija«

 

 

Ena prvih obljub premierja dr. Roberta Goloba ob nastopu mandata je bila, da bo njegova vlada v najkrajšem času začela pripravljati nov zakon z namenom političnega prevzema javne Radiotelevizije Slovenije (RTVS). In res je v sodelovanju s »civilno družbo« pripravila novelo zakona, ki je svojo potrditev doživela tudi na referendumu.

V zadnje pol leta po precedenčni odločitvi Ustavnega sodišča, da se izvajanje zakona o RTVS več ne zadrži, čeprav o njegovi morebitni neustavnosti še ni presodilo, pa lahko spremljamo proces »depolitizacije RTV Slovenija«, ki ga je napovedal že sam predsednik vlade dr. Robert Golob.

Jeseni 2023, ko je novo vodstvo zavoda zamenjalo vse ključne direktorje in urednike, se je nato začel tudi pogrom nad posameznimi voditelji in novinarji, predvsem v informativnem programu 1. programa TV Slovenija. Voditelji, ki jim sicer ni mogoče odrekati novinarskih kompetenc, so bili z izgovorom, da si nova v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž ustvarja svojo ekipo, umaknjeni z vodstvenih položajev posameznih oddaj, v redakciji pa se je začelo njihovo prikrito šikaniranje in podtalno demoniziranje.

V imenu depolitizacije so bili tako odstranjeni generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa, urednik spletnega portala, odstranilo se je voditelje dnevnoinformativnih oddaj. Zadeva je šla tudi celo tako daleč, da je morala ena od odstavljenih voditeljic zaradi vseh dogodkov in pritiskov poiskati urgentno zdravniško pomoč. Prav tako so bile ukinjene oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade.

Petnajstim zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto produkcijsko leto 2024 ni uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, je Uprava RTVS izdala odredbe o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024 in jim v nasprotju z delovnopravno zakonodajo prepovedala vstop za prevzem osebnih stvari. Uprava javnega zavoda RTVS in njegovo vodstvo se z raznoraznimi manevri in izjemno brezobzirnostjo poslužujejo diskreditacij tudi dopisnikov iz tujine, pri čemer, brez utemeljitve prekinjajo že sklenjene pogodbe o delu.

Vsa omenjena ravnanja močno krnijo medijsko svobodo ter pluralnost medijev v slovenskem prostoru, saj so kadrovske čistke na javnem zavodu RTVS, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci, posledica revanšizma novega vodstva, ki je uperjen zoper sodelavce, ki niso sodelovali pri političnem aktivizmu v času prejšnje vlade. Slednjim nova uprava ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, saj gre med novinarji in uredniki tudi za posameznike z dolgoletno novinarsko in profesionalno kariero ter strokovnjake v slovenskem medijskem prostoru.

V Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke pa še vedno menijo, da gre poleg popolne zlorabe pojma »depolitizacija« tudi za nedopustna ravnanja šikaniranja in poseganja v človekovo integriteto ter dostojanstvo. Vidni so tudi očitne kršitve veljavne delovnopravne zakonodaje, zato sklic nujne seje ocenjujemo kot prioriteto Odbora za kulturo.

V ta namen Odboru za kulturo predlagajo, da po končani razpravi sprejme naslednji sklep:

Odbor za kulturo poziva Vlado Republike Slovenije, da v roku enega meseca Odboru za kulturo predloži analizo reševanja uničenja javnega zavoda RTVS pred uničenjem in s tem očiščenjem janšizma, ki jih je od uveljavitve prispevala novela zakona o RTVS.

Služba za odnose z javnostmi SDS