Začetek gradnje vadbenega poligona za gasilce

V Radljah ob Dravi so včeraj začeli graditi drugi vadbeni gasilski poligon v državi, ki bo v namene vadbe in usposabljanja služil sprva celotni vzhodni Sloveniji. Naložba, vredna 350 tisoč evrov, bo zaključena predvidoma v petih mesecih.

Ob radeljski obvoznici bo zrasel nov vadbeni poligon za vaje in usposabljanje vseh gasilcev v Koroški regiji. To bo drugi tovrsten vadbeni poligon v Sloveniji, Gasilska zveza Slovenije pa ima namen v prihodnjih desetih letih postaviti 17 poligonov po celotni državi, v vsaki regiji po enega. Dokler desetletni projekt postavljanja poligonov po državi ne bo zaključen, bo regijski poligon v Radljah ob Dravi služil celotni vzhodni Sloveniji. »Ta regijski poligon bo namenjen tudi gasilskim društvom iz Ljubljane, celotne Koroške, Savinjske in dela Štajerske,« je za spletni portal e-Koroška dejal župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik. Prvi tovrsten poligon so postavili v Ormožu, počasi pa bo zrasel tudi na Jesenicah.

Poligon v Radljah ob Dravi bo podoben poligonu v Ormožu (na fotografiji). Foto: Gasilska zveza Slovenije

Poligon je občinski interes

Nov vadbeni poligon bo vreden okoli 350 tisoč evrov, sredstva za gradnjo pa prispevajo Gasilska zveza Slovenije, država in Občina Radlje ob Dravi. »Občina je za gradnjo namenila komunalno opremljeno zemljišče, v letošnjem letu pa smo rezervirali še 70 tisoč evrov za gradnjo poligona,« je dejal Bukovnik in dodal, da bo poligon končan predvidoma v petih mesecih, če bo vreme do gradnje prijazno. »Če ne že poleti, bodo jeseni gasilci že vadili na novem poligonu,« pravi.

Poligon je tudi občinski interes, saj, kot pravi Bukovnik, želijo gasilcem omogočiti kar se da kakovostne pogoje za usposabljanja in vadbo. S tem pa bodo svojim gasilcem omogočili, da za usposabljanja ne bodo potrebovali zapuščati svojega kraja.

JP