Začenjajo se Vuzeniški dnevi

V Vuzenici se z 9. avgustom začenjajo jubilejni 25. Vuzeniški dnevi, tudi letos bodo popestrili kulturno, športno, versko in zabavno življenje Zgornje Dravske doline. Do 18. avgusta bodo potekale številne prireditve na različnih lokacijah v občini.

25 let mineva odkar je Vuzenica postala samostojna lokalna skupnost. Vse od takrat Vuzeničani vsako leto prirejajo večdnevno praznovanje, pri katerem sodelujejo številna občinska društva, organizacije in mnogo občanov. Vuzeniški dnevi so se razvili okoli občinskega praznika, ki ga praznujejo 15. avgusta, k sodelovanju pa organizatorji, to sta občina in občinski Turistično informacijski center, povabijo prav vse, ki želijo sodelovati. Občina in TIC poskrbita za infrastrukturo ter sodelujočim nudita podporo, tudi finančno, sodelujoči pa z vsebinami zapolnijo program. Pestro dogajanje se bo pričelo z 9. avgustom, Vuzeniške dneve bodo otvorili z razstavo fotografij Lojzeta Gobca in drugimi lokalnimi likovniki ter filatelistično razstavo, otvoritev pa bo popestrila vokalna skupina Il divji.

Občinski praznik na dan Marijinega vnebovzetja

»Prvotni koncept Vuzeniških dni ohranjamo že 25. leto, glavno vlogo imajo društva in posamezniki, ki se želijo vključevati v praznovanje,« je pojasnil župan Vuzenice Franjo Golob. Tako v praznovanje vključijo vse aspekte lokalnega življenja; od športa, kulture, vere in zabave. »Če občina svoj praznik obeležuje ravno na dan Marijinega vnebovzetja, je prav, da v Vuzeniške dneve vključimo tudi enega največjih verskih praznikov,« pojasnjuje Franjo Golob.

Znamenita cerkev privablja na tisoče vernikov

Praznovanje Marijinega vnebovzetja v Vuzenico vsako leto privabi na tisoče vernikov, saj maša poteka pri znameniti cerkvi Device Marije na Kamnu. Zgodovinsko izredno pomembna cerkev stoji na pomolu manjšega vulkanskega osamelca nad Dravo. Prvotna cerkvica je bila postavljena v 12. stoletju, v starih listinah pa se prvič omenja leta 1374 kot kapela Vneser Lieben Frauen auf dem Stain. Kot cerkev je prvič omenjena leta 1383 v listini, iz katere je razvidno, da so grof Herman II. in vuzeniški župnik Ulrik ter trški sodnik Nikolaj Schaissbacher ustanovili nadarbino za kaplana, ki bo vsak dan pred sončnim vzhodom maševal v tej cerkvi. Leta 1500 so cerkev povečali, 1666 postavili sedanji glavni oltar in prizidali zunanjo kapelo. Cesar Jožef II. je hotel 1783 cerkev opustiti, farani pa so se zavezali, da jo bodo sami vzdrževali in jo tako tudi obdržali. Anton Martin Slomšek, ki je v Vuzenici služboval od 1838 je leta 1842 vodil gradnjo prižnice in obnovo zunanje kapele ter vhoda v cerkev.

Pester tudi športni in zabavni program

Športni del dogajanja bo vsekakor popestril slalom na rolerjih, ki ga prireja Smučarski klub Vuzenica. Na slalomski tekmi lahko sodeluje kdorkoli, saj je namenjena bolj zabavi in druženju kot pa tekmovalnosti. Poleg atraktivnega slaloma na rolerjih pa bo v Vuzenici potekalo še mnogo drugih športnih aktivnosti za vse generacije. Poleg kulturno obogatene otvoritve Vuzeniških dni bodo tekom dveh tednov tudi druge kulturne prireditve, kot je denimo kino na prostem in otvoritev gobarske razstave. Zabavni program pa bodo popestrili številni glasbeniki in skupine, denimo Brass Band Radlje, Big Band Radlje, Vlado Kreslin, Kingston, Manca Špik in Isaac Palma ter drugi.