Začenja se Festival slovenskega jazza

Danes se na Ravnah na Koroškem začenja 14. Festival slovenskega jazza. Poleg mnogih koncertov so organizatorji pripravili številne delavnice, pogovore in razstave, premierno bodo predstavili koroški dokumentarec o jazzu.

Festival slovenskega jazza, ki se je pred leti preselil na Koroško, ponuja izredno pestro kulturno dogajanje. V prvem oktobrskem tednu, do 6. oktobra, se na devetih različnih prizoriščih predstavlja preko 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev. Skupaj se bo odvilo 23 dogodkov, od tega 13 koncertov, dva dneva delavnic, dve razstavi, dve okrogli mizi, jam sessioni, izid revije Jazzopis, premiera dokumentarnega filma o jazzu in še.

Največja glasbena atrakcija in posebnost jazza na Ravnah je dogodek Viva Jazz Forma. S projektom Viva Jazz Forma so se odločili obuditi forma vive, ki že desetletja krasijo Ravne na Koroškem. Zasedbo sestavlja pet članov; Vid Jamnik na vibrafonu, Matic Črešnik na bobnih, Jure Praper na električni kitari, Matej Mirnik za mešalno mizo in Miha Koren na e-basu. Med edinstvene jazzovske melodije in ritme so vključili tudi edinstvenost lokacije, Raven na Koroškem, mesta forma vive.

Danes bo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika najprej potekal pogovor s kontrabasistom Iljem Pušnikom, poznanim tudi kot članom spremljevalne zasedbe Ditke in Ferija Lainščka. Beseda bo tekla o njegovi diplomski nalogi z naslovom Prisotnost jazza v slovenskem medijskem prostoru med leti 1991 – 1995 in 2013 – 2017, kasneje pa bomo lahko prisluhnili še solo koncertu. Ob prvem dnevu bogatega festivalskega dogajanja bodo člani Filmskega studia na Gradu, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, predstavili dokumentarni film o Jazz sceni na Ravnah 2017/2018 z naslovom Jazz & Jazz Ravne.

Odkar festival poteka na Ravnah na Koroškem, so veliko večjo pozornost preusmerili tudi na izobraževanje mladih in v navduševanje novih generacij glasbenikov v to od medijev pozabljeno glasbeno zvrst. V prvi vrsti pa je še vedno pomembno, da je festivalski teden zapolnjen s kvalitetnimi jazz koncerti domačih in tujih vokalnih in instrumentalnih virtuozov. Poleg mnogih slovenskih jazz zasedb (kot so Lovro Ravbar & Get On Board Collective, Funky Boys, JazzUP!, Oberdixie Band, Vokalni band Kreativo, …) bosta zadnji dan festivala v KMKC Kompleks potekala dva ameriška večera. Samo Šalamon in Nino Mureškič bosta nastopila z Howardom Levyjem, mojstrom na ustni harmoniki in večkratnim dobitnikom Grammy nagrade. Po njihovem koncertu pa sledi koncert Žana Tetičkoviča, Emmeta Cohena in Russela Halla.

Več o programu na https://www.fsj.si/

NK