Za zmanjšanje prometnih zastojev na avtocestah med poletno sezono

V naslednjih treh mesecih se na slovenskih avtocestah pričakuje prometni kolaps. V Poslanski skupini SDS zato predlagajo, da se v obdobju med 15. junijem in 30. septembrom 2023 za vožnjo po avtocestah v nočnem času (med 21. in 6. uro zjutraj) zniža cestnina za tovorni promet za 50%, enako pri nakupu tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene v tem časovnem obdobju.  Na ta način bi spodbudili vožnjo v večernih in nočnih urah, kar bi na slovenskih avtocestah pripomoglo k večji pretočnosti dnevnega prometa.

 

V zadnjih mesecih je prometna pretočnost na slovenskih avtocestah močno upadla. Kljub temu, da se turistična sezona še ni pričela, se že zdaj vsakodnevno soočamo z velikimi zastoji, ki niso posledica povečanja obnovitvenih in vzdrževalnih del, niti posledica prometnih nesreč. Po vsej Sloveniji stojijo več kilometrske kolone vozil, ki so dolge več kilometrov, potovalni časi se podaljšajo za uro, pa tudi več. Tako se vse več ljudi sooča s prepoznim prihodom v službo ali z zamudami drugih obveznosti, saj je postalo nemogoče predvideti kolikšen čas bo potreben na posamezni dan za načrtovano pot. Nastaja velika gospodarska in osebna škoda.

Poleg tega je turistična sezona pred vrati. Glede na to, da je Slovenija tranzitna država, bo v prihodnjih mesecih vse več turistov tudi na naših cestah. Če prištejemo še obnovitvena in vzdrževalna dela, tovorni promet in prometne nesreče ter vročino, lahko v naslednjih treh mesecih pričakujemo prometni kolaps.

Ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek,  je na vprašanje mojega poslanskega kolega Jožefa Jelena, ali ministrstvo in DARS, razmišljata o tem, da bi obnovitvena dela potekala izven turistične sezone, razen nujnih del, kot je to potekalo že pred leti in, ali razmišljata o tem, da bi se ne nujna vzdrževalna in obnovitvena dela med turistično sezono organizirala v nočnem času, odgovorila, da obnovitvenih del in vsebinsko zahtevnih rekonstrukcij zaradi povečanega obsega ni mogoče izvesti le v terminih izven turistične sezone ali v nočnem času.

Zastoji na AC bi bili še daljši, v kolikor ne bi v mandatu prejšnje vlade, takratni minister pristojen za promet, prepovedal prehitevanje tovornih vozil v dnevnem času.

Glede na odgovor ministrice, Ministrstvo za infrastrukturo nima oz. ne načrtuje nobenih aktivnosti v zvezi z izboljšanjem prometne pretočnosti na slovenskih avtocestah, zato  na Vlado RS naslavljam poslansko pobudo in predlagam, da se v obdobju med 15. junijem in 30. septembrom 2023 za vožnjo po avtocestah v Republiki Sloveniji v nočnem času, torej med 21. in 6. uro zjutraj zniža cestnina za tovorni promet za 50%  in enako pri nakupu tedenskih vinjet za osebna vozila, ki bodo uporabljene v tem časovnem obdobju.

Na ta način bi spodbudili vožnjo v večernih in nočnih urah, kar bi na slovenskih avtocestah pripomoglo k večji pretočnosti dnevnega prometa.

Poslanska skupina SDS