Za koroško kulturo iz državnega proračuna le drobtinice

Kakšen je odnos države do Koroške, se že vrsto let kaže pri številnih perečih temah. Na številnih področjih bi vlada na tak ali drugačen način za regijo morala poskrbeti, na žalost pa se to ne zgodi. Tudi na kulturnem področju ni precej drugače. Koroška dobi samo drobtinice proračunskih sredstev za razvoj kulture, večina jih ostane v Ljubljani.

Če se spomnimo na samo nekaj primerov, pri katerih država zataji, ko jo Koroška potrebuje: železnica na Koroškem iz leta v leto bolj propada, vedno manj je potniškega prometa, tovornega že dolgo ni, vlada pa do vsaj do leta 2030 nima v načrtu niti ene večje investicije na tako imenovani Koroški progi od Prevalj do Maribora. Za sodobno cestno infrastrukturo Korošci prosjačijo že desetletja, do danes je še vedno vse samo na papirju. Tudi pri sanacijskih sredstvih za sanacijo s svincem prepojene Zgornje Mežiške doline ni dosledna in se ne drži svojih pravil – Mežici in Črni na Koroškem dolguje več kot dva milijona evrov, rezultati preverjanja svinca v krvi otrok pa so po desetletju sanacije katastrofalni.

Koroška prejme manj kot odstotek sredstev za razvoj kulture

Skozi vsa ta desetletja centralizacije smo se že nekako navadili, da Ljubljana dobi daleč največji kos sredstev, čeprav je v državi še 11 drugih statističnih regij. Kot je razvidno iz tabele strukture realizacije državnega proračuna za kulturo po statističnih regijah od leta 2002 pa do leta 2015, največ sredstev prejme Osrednjeslovenska regija. Ta sredstva so namenjena javnim zavodom, občinam, verskim, nevladnim in neprofitnim organizacijam, podjetjem in posameznikom za izvajanje kulturne dejavnosti ter za obnovo spomenikov in preostale kulturne investicije.

Koroška regija pa po podatkih iz leta 2015 prejme skoraj najmanj sredstev od vseh slovenskih regij. Manj kot en odstotek proračuna Ministrstva za kulturo RS roma za koroško kulturo; manjši odstotek je samo še v Zasavski regiji, kamor država nameni četrt odstotka proračunskih sredstev.

Vir: Ministrstvo za kulturo

Trend pa je zadnja leta negativen, saj regija prejme iz leta v leto manj. Če je bilo leta 2013 za Koroško predvidenih 1,08 odstotka sredstev, jih je bilo 2014. že manj, leta 2015 pa smo padli na žalostnih 0,84 odstotka.

In koliko evrov znaša ta sramoten procent? Proračun ministrstva za kulturo je približno 150 milijonov evrov letno, kar pomeni, da je za kulturo na Koroškem namenjenih le okoli 1,2 milijona evrov, medtem ko v Osrednjeslovensko regijo roma skoraj 100 milijonov.

JP