Z gradovi obudijo legendo kralja Matjaža, ki slovenskemu narodu vliva upanje

Tradicionalna, že 27. prireditev gradnje snežnih gradov v Črni na Koroškem se z današnjim dnem zaključuje. Več kot 40 različnih snežnih umetnin stoji na Matevževih travnikih pod črnjanskim nogometnim stadionom, prireditev je po ocenah županje samo včeraj privabila okoli pet tisoč obiskovalcev.

Zgodba o kralju Matjažu je sicer zgodba o ogrskem kralju nekje iz 15. stoletja, a je skozi stoletja postala pomemben del koroškega in slovenskega izročila. Veliko je različnih zgodb o junaštvu koroškega kralja, a vse si delijo enak konec – kralj Matjaž je heroj, ki je ljudstvo rešil pred invazivnimi Turki.

Na Koroškem najpogosteje slišimo različico o vdoru Turkov v našo deželo. Turki so imeli veliko premoč nad vojsko kralja Matjaža, pošteni kralj je v bitki izgubil skoraj vse može. Ker je bil pošten, se mu je ob begu pred Turki odprla skala visoko v gori Peci in mu ponudila zatočišče. Z nekaj svojimi vojaki, kolikor jih Turki niso uspeli pobiti, tam spi za mizo. A kralj Matjaž še ni rekel zadnje; ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo prebudil in odrešil svoje pred tujci zatirano ljudstvo.

Legenda, ki je z življenjem Korošcev tesno povezana že mnogo generacij, je najbolj živa v Črni na Koroškem, kjer vsako leto Matjažu v čast iz snega zidajo gradove in skulpture. Če lanskega januarja ne bi Črnjanom zagodilo pravo pomladno vreme, bi letos pisali 28. prireditev zapovrstjo, kljub premoru pa letos nadaljujejo dolgoletno tradicijo. Črna je v znamenju snežnih skulptur že vse od petka, ko je na smučišču potekal nočni slalom med baklami, glavno dogajanje pa se je odvijalo včeraj.

Ob sprehodu po Matevžavih travnikih pod stadionom si lahko ogledamo okoli 40 različnih skulptur, ki so jih včeraj izdelovale ekipe graditeljev iz vse Slovenije. Glavna novost letošnje prireditve, ki poteka že vse od leta 1993, je nova lokacija. Vse do letos so gradove gradili v Podpeci, po domače pri Matjažu, kjer leži idiličen travnik v zavetju gozda in Pece. A nekoliko manj idiličen je dostop, saj se v Podpeco vije ozka in strma cesta, ki je pozimi večkrat zaledenela in zasnežena. Ob navalu tisočih avtomobilov pa lahko hitro pride do prometnega kaosa. Organizatorji, to so občina in njeno turistično društvo, so težave z dostopom in organizacijo elegantno rešili s tem, ko so dogajanje prestavili v dolino. »Mislim, da je bila sprememba lokacije dobra poteza. Letos je kraj resnično zaživel s prireditvijo, leta poprej so se obiskovalci skozi Črno samo zapeljali. Tudi turistični ponudniki in gostinci imajo več od tega, glavno pa je, da smo omogočili boljši dostop do prireditve,« pravi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak.

Lesjakova je bila v družbi županje Dravograda Marijane Cigale, županje Solčave Katarine Prelesnik in županje Rečice ob Savinji Ane Rebernik tudi sama med graditelji. Odločile so se, da bodo iz zgradile tretjo razvojno os, če je že država očitno noče. Koroška hitra cesta je bila letos priljubljena tematika, tudi izpod rok ekipe koordinatorja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaža Verhovnika je nastala črnjanska obvoznica.

Hitra cesta iz snega za Korošce sicer ni ravno koristna, je pa inovativen opomin državi. Za turistični razvoj regije je bolj koristna sama prireditev, saj je že dobro poznana po celotni Sloveniji in v prometno precej odročno občino privabi številne obiskovalce. »Po mojih ocenah se je včeraj zbralo okoli pet tisoč ljudi,« pravi Romana Lesjak in dodaja, da prireditev predvsem zaznamuje občino. »Poleg tega obudimo legendo kralja Matjaža pod Peco, ki slovenskemu narodu vliva upanje. Gre za tradicijo, ki jo moramo vzdrževati še naprej,« pravi.

Da je bil ogled snežnih umetnin še bolj zanimiv, je tekom dneva in zvečer potekal pester spremljevalni program, ki poteka še danes. Strokovna komisija pod budnim očesom kralja Matjaža izbere tudi nekaj najlepših skulptur in jim podeli nagrade. Nagrado za najlepši grad je prejela Študentska delovna brigada, na drugo mesto so uvrstili ekipo Športnega društva Plenilec, tretje mesto so zasedli člani ekipe KUD Šolta. Zvečer pa je sledila zabava v šotoru z Lukom Basijem in Nou Nejm Bandom.

Današnji dan je namenjen otrokom, za katere so organizatorji pripravili zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja, nastopila bosta tudi priljubljena glasbenika BQL. Podelili bodo tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

JP