Z dobrodelnostjo pomoč zapuščenim živalim

Včeraj je na Prevaljah v organizaciji Društva proti mučenju živali Koroške potekal četrti dobrodelni koncert za zapuščene živali, na odru Družbenega doma so se predstavili številni koroški glasbeniki in plesalci. Društvo je za zapuščene živali zbralo 600 evrov od prodanih vstopnic, 300 evrov pa jim je donirala kandidatka za predsednico države Romana Tomc.

Društvo proti mučenju živali Koroške se že od leta 2001 bori za to, da bi pozabljene, zavržene, mučene živali dobile ljubeč dom in skrbnike. Kot so zapisali na spletni strani društva, si »prizadevajo za izboljšanje stanja na področju zaščite in dobrobit živali«. Društvo ima okoli 100 članov, ki so zelo dejavni na terenu, poleg tega pa s številnimi vsakodnevnimi aktivnostmi omogočajo boljše življenje številnim živalim na Koroškem.

Včerajšnji dogodek je bil v zaznamovan z rumeno barvo, ki predstavlja sonce, svetlobo, optimizem, duha in razum. Optimizem je društvo izrazilo tudi pri problematiki azila za živali, ki nimajo ljubečega doma. »V zadnjih nekaj letih so v društvu dosegli, da koroške občine, v katerih je zapuščena žival najdena, po večini pokrijejo vse stroške osnovne veterinarske oskrbe. Še vedno pa stroški zdravljenj in težjih operacij bremenijo finance društva, če želijo živali resnično pomagati. Najdene živali člani redno nameščajo v svoje domove.« Omenili so, da je v teh letih Občina Ravne na Koroškem edina izmed 12 koroških občin društvu namenila društvene prostore in manjšo pisarno, prav tako jim je odobrila javno delo. Na tem področju pa naj bi se že dogajali pozitivni premiki.

Romana Tomc je društvu namenila 300 evrov

DPMŽ Koroške je na včerajšnji že četrti dobrodelni koncert povabilo vse kandidate na prihajajočih predsedniških volitvah, odzvala pa se je samo kandidatka Romana Tomc. Kot je dejala v nagovoru vsem zbranim v prevaljskem Družbenem domu, je povabilo sprejela zato, ker gre za dober namen. »Vidim, da se trudite po svojih najboljših močeh. Največ, kar lahko date, je prav gotovo energija. Ampak vsa ta energija ne bo pomagala, če nimate tudi nekaj prepotrebnih sredstev, ki vam bodo mogoče pomagala, da boste prišli do tistega cilja, ki si ga zelo želite – zavetišča na Koroškem,« je dejala Tomčeva, ob tem pa je društvu donirala 300 evrov.

Tako je včerajšnji dobrodelni izkupiček znašal okoli 1000 evrov; približno 600 evrov so pridobili s prodanimi vstopnicami, celoten izkupiček pa bo v celoti namenjen za nesebično pomoč živalim, ki si ne morejo pomagati same.

JP