Z dobrodelnim tekom na pomoč petim družinam

Župnijska Karitas Prevalje ob dvajseti obletnici delovanja na Prevaljah organizira dobrodelni tek. Jutri popoldan bodo v Športnem parku Ugasle Peči zbirali prostovoljna sredstva za pomoč petim socialno ogroženim družinam s Prevalj.

Prišel je tisti dan v letu, ko se šolarji podajo iz zasluženih počitnic nazaj v šolske klopi. Za mnoge vesel dan, poln pričakovanj, za druge pa čas velike stiske in težav. Nemalo je družin, ki se že tako ali tako težko prebijajo iz mesca v mesec, dodatno pa jih bremenijo še stroški nakupa šolskih potrebščin, učbenikov in zvezkov. »Ravno danes smo z nakupom šolskih potrebščin pomagali eni družini iz Prevalj,« pove naša sogovornica, humanitarka pri prevaljskem Karitasu Terezija Vivod, ki pa je tudi organizatorka dobrodelnega teka na Prevaljah.

Jutri, 1. septembra, bo namreč od 16. do 19. ure v Športnem parku Ugasle peči potekal dobrodelni tek pod sloganom »Pomagajmo vsi«, kjer bodo organizatorji Župnijska Karitas in Občina Prevalje zbirali prostovoljna denarna sredstva za pomoč petim socialno ogroženim družinam s Prevalj. Dobrodelni tek poteka v sklopu Jesenskih srečanj na Prevaljah, je pa kot nekakšen uvod v praznovanje 20-letnice delovanja Župnijske Karitas Prevalje. »Odločili smo se, da bomo našo okroglo obletnico praznovali nekoliko drugače in sicer tako, da bomo s posebnim dogodkom zbirali sredstva za socialno ogrožene družine iz naše občine.« pove Terezija.

Vsem prosilcem ne morejo pomagati

Pomoči potrebnih na Koroškem ni malo. Terezija pojasni, da je na Prevaljah okrog 100 prosilcev pomoči, številka pa na žalost še vedno raste. »Žal so naša sredstva omejena in ne moremo pomagati vsem, ki prosijo. Letos smo za položnice porabili že več kot štiri tisoč evrov zato moramo nekaj storiti, da pridobimo še dodatna sredstva za pomoč.«

Na jutrišnjem dobrodelnem teku bo tako v ospredju pomoč ogroženim družinam, manjkala pa ne bo niti zabava. Za dobrodelne obiskovalce so pripravili pestro dogajanje s številnimi animacijami, športnimi vadbami, med drugimi tudi zumba, dogodek pa je primeren za vse generacije, za glasbo pa bodo poskrbeli Adi Smolar, Fredi Miler ter Alen Rožej s harmonikaši. Tudi sam tek okrog stadiona je primeren za vse, tudi za nekoliko manj kondicijsko pripravljene saj, kot pojasnjuje Terezija, vsak teče kolikor zmore, lahko se tudi sprehodi. »Na dogodek bo prišel tudi invalid, ki se bo okrog stadiona zapeljal z invalidskim vozičkom.«

Župnijska Karitas Prevalje bo prisotna tudi na semanjem dnevu, ki bo potekal čez cel dan, prihodnji petek, 8. septembra, na Prevaljah.

JP