Z decembrom začetek smučarske sezone na Peci

Prvi sneg in nizke temperature so omogočile, da bo načrtovana otvoritev prihajajoče smučarske sezone na Peci 1. decembra. Smučišča avstrijske Koroške privabljajo vedno več turistov, tudi vlaganja lastnikov smučišč so iz leta v leto večja.

Na priljubljenem smučišču na Peci bodo s 1. decembrom otvorili letošnjo smučarsko sezono. Prva pošiljka snega, ki je pobelila tudi nižine, je pobočja najvišje koroške gore prekrila z dvajsetimi centimetri, kar ob dodatnem umetnem sneženju in nizkimi temperaturami omogoča, da se smučarska sezona z decembrom začne.

Prvi sneg je poskrbel, da bodo tudi druga smučišča na avstrijskem Koroškem kmalu pognala vlečnice in sedežnice – regija namreč premore 26 večjih smučišč, ki razpolagajo s kar 710 kilometri urejenih smučarskih prog. Avstrijska smučišča so izjemno priljubljena tudi med Slovenci; na Peci namreč beležijo približno enako število obiskovalcev iz Slovenije kot tudi iz Avstrije.

 Smučišča avstrijske Koroške privabljajo vedno več gostov

Ugodne zimske razmere z dobro mero snega so lansko sezono prispevale k odličnemu rezultatu smučišč tako na slovenski kot tudi na avstrijski strani Koroške. Na račun mnogih urejenih in kvalitetnih smučišč so beležili rekordno rast turističnih nočitev zimskih gostov, avstrijska Koroška je bila najbolj turistično obiskana regija v Avstriji. V primerjavi s predhodno zimsko sezono so v minuli sezoni zabeležili kar devet odstotkov več gostov, skupno število vseh obiskovalcev zime na avstrijskem Koroškem je znašalo kar 2,5 milijona.

Ob vedno večji priljubljenosti smučišč na avstrijskem Koroškem pa lastniki vlagajo vedno več v posodobitve le-teh. Pred bližajočo se smučarsko sezono so smučišča v posodobitve vložila 26 milijonov evrov, v naslednjih desetih letih pa nameravajo snežne strmine vložiti še 150 milijonov. Smučišča so trenutno glavna turistična atrakcija avstrijske Koroške, zato lastniki in upravitelji smučišč pričakujejo tudi pomoč države oziroma dežele.