WinterStrike Fest XV, 15. obletnica

V soboto, 1.4.2023, bo v KMKC Kompleksu na Ravnah koncert z nazivom WinterStrike Fest XV. Gre za petnajsto obletnico WinterStrike Festa. Nastopili bodo SCEPSIS/THRAW in BRITOF. Vsekakor gre za dogodek, ki ga ljubitelji te zvrsti ne smete zamuditi. Koncert se bo pričel ob 21. uri.
Vstopnice:
7€ z rezervacijo,
12€ na dan koncerta.
Rezervacije na:
[email protected]
Scepsis = Thraw
Poti obeh bandov se od samega začetka križajo. Na začetku je bil Scepsis 2/4 Thraw in 2/4 Wartune, kasneje pa je prerasel v izključno Thraw. Scepsis setlista obsega največje klasike thrash/death metal legend zadnjih štiridesetih let, glasbeniki pa jim dodajajo svojo agresivno noto, ki še bolj rušilno predstavi komade, ki so soustvarjali zgodovino žanra.
Iron Maiden, Testament, Pestilence, Sepultura, Slayer, Death, Pantera, Forbidden itd. se 15 let redno gibljejo v Scepsis svetu. Od zadnjega koncerta je sicer minilo precej časa, medtem pa je Tilen Hudrap igral z bandi, ki so se v bandovih mladih letih znašli na prej omenjeni setlisti!!! Videti največjo ikono slovenskega metala na domačem odru po desetletju bo nekaj posebnega. To bo tudi prvi nastop aktualne Scepsis/Thraw zasedbe, ki jo dopolnjujejo Domen Hudrap, Ožbej Paternuš, ter Lenart Mlinar (Wartune, Plains of Despair).
Še bolj posebno pa bo dejstvo, da se bo SCEPSIS set prepletel s posebnim THRAW setom (z gosti!) tekom istega koncerta, kar se ne bo ponovilo nikoli več! Tekom Thraw seta bosta poleg starih klasik odigrana vsaj 2 komada, ki bosta odigrana prvič kadarkoli!
Thraw se je takoj po ustanovitvi pred 17 leti povzpel v ospredje obujenega thrash gibanja 2000-ih. V letih 2007, 2008 in 2009 je skupina odigrala številne nastope po vsej državi in tujini ter nastopila na nekaterih najbolj znanih Open Air Festivalih, vključno z legendarnim Metal Camp Open Air, kjer si je skupina oder delila s Helloween, Blind Guardian, Opeth, Morbid Angel in mnogimi drugi, kot tudi številni drugi festivali, kot je Metal Mania Open Air (z Exodus, Pro-Pain, Impaled Nazarene…).
Kmalu potem je skupina podprla enega izmed svojih največjih zgodnjih glasbenih vplivov, bay area thrash bogove Heathen. 15 let nazaj je sledil izid EP-jev “Injecting Hate” in “Encephalic Opressions”, ki sta utrdila mesto med najboljšimi novejšimi thrash skupinami novega tisočletja. Thraw so vedno imeli edinstven zvok in pristop k thrash zvrsti, pri dodajanju ogromno glasbenih elementov absolutno brez omejitev pa so pristopili na popolnoma svoj način z glavnim glasbopiscem Domnom Hudrapom. Jasen prikaz naštetega je bil prvi dolgometražni album “Decoding the Past”, ki ga je masteriziral in soproduciral svetovno znani ameriški producent Juan Urteaga (Exodus, Machine Head, Testament, Sadus). Požel je mednarodno odobravanje, ter bil globalno distribuiran preko založbe Metal Tank Records.
Thraw so v prihodnjih letih še naprej izdajali glasbo (Doomsday Code, Gunshot Treatment…) in ostali umetniško aktivni. Leta 2021, ki je zaznamovalo 15. obletnico delovanja skupine, je prineslo spremembo zasedbe: bobnarski stol je prevzel Lenart Mlinar, dolgoletni prijatelj benda (s katerim sicer sodeluje od samega začetka) se je pridružil bratoma Hudrap in O. Paternušu. Z novo ustaljeno zasedbo in idejami, ki so nastale med pandemijo, se je skupina podala v studio in posnela single, ki se brez težav kosa z visokim standardom njihovih preteklih izdaj in jih zelo verjetno tudi preseže: “Century Of Enslavement”.
https://www.youtube.com/watch?v=cGspU8Jo1E0
_____________________________
BRITOF, trio iz Slovenj Gradca, je nastal ko so se po začetnem iskanju članov skupaj zbrali glasbeniki zdajšnje zasedbe Alex Paradiž, Matej Pok in Jan Laznik, ki so bili dejavni tudi v skupinah Rollin’ bastards, ZMP in Savage Semen. Trio je leta 2017 v samozaložbi izdal svoj prvi studijski album Britof. Drugi album “Ruins” je izšel leta 2022. Istega leta je skupina nastopila na metaverse internacionalnem Ozzfestu, kjer so v virtualnem okolju nastopili z nekaterimi največjimi skupinami na svetu npr. Megadeth, Ozzy, Skid Row!!!
Britof meša mnogo žanrov v sklopu t.i. graveyard rock’n’roll-a. V njihovi glasbi se med drugim mešajo vplivi skupin kot so npr. Chrome Division (zlasti njihova prva plošča Doomsday Rock’n’roll), Mötorhead in poznejši Darkthrone. Od punka do sludge-a. Britof je predvsem live band, ki s svojim glasnim nastopom in uničujočim ritmom enostavno orje!
WinterStrike živi!