Vsi trije zakoni, o katerih bomo odločali na referendumih v nedeljo, 27. novembra, siromašijo Slovenijo in siromašijo ljudi!

Vsi trije zakoni, o katerih bomo odločali na referendumih v nedeljo, 27. novembra, siromašijo Slovenijo in siromašijo ljudi! Zato verjamemo, da bodo ljudje prepričljivo povedali, da so PROTI!

 

Poslanci SDS Zvonko Černač, Alenka Jeraj in mag. Branko Grims so na današnji novinarski konferenci spregovorili o manipulacijah, ki se pojavljajo v zvezi z zakoni, o katerih bomo odločali na referendumih v nedeljo, 27. novembra. »Ob pomanjkanju argumentov, zakaj je potrebno glasovati za potrditev teh škodljivih zakonov, so se predvsem v zadnjih dneh pojavile številne laži in manipulacije, ki se nanašajo na zakone, in o njih želimo danes spregovoriti,« je uvodoma povedal poslanec Zvonko Černač.

NOVELA ZAKONA O DOLGOTRAJNI OSKRBI

Po dolgih letih prizadevanj je bil decembra lani končno sprejet zakon, ki ureja pravice tistih, ki potrebujejo pomoč drugega, primarno starejših in invalidov. Zakon, ki je bil sprejet v času vlade Janeza Janše, jasno določa pravice, vire financira in način postopne uveljavitve, določa pa tudi, da vse obstoječe pravice, ki trenutno veljajo, veljajo do pridobitve novih pravic, slednje pa so ugodnejše, materialno bistveno višje kot obstoječe pravice, predvsem pa je nabor teh pravic širši. Priloga zakona določa obseg teh pravic. Poslanec Černač je obseg pravic predstavil na primeru oskrbovanca v domu za starejše: »Oskrbovanci so, glede na nivo oskrbe, ki jo potrebujejo, razporejeni v pet kategorij, pripada pa jim med 340 in 1870 evrov storitev mesečno. Poenostavljeno to pomeni, da bo nekdo, ki potrebuje 24-urno oskrbo, po uveljavitvi obstoječega zakona, če bo vladni zakon na referendumu zavrnjen z glasom PROTI, pridobil pravice na bistveno višjem nivoju in plačeval v domovih za starejše samo nastanitev in hrano. Vse ostale pravice pa bodo financirane iz javne blagajne.« To pa pomeni, da bo posameznik prejel bistveno več kot do sedaj, če vemo, da je znesek dodatek za pomoč in postrežbo med 157 in 451 evrov mesečno.

»V razpravi o tem, zakaj je vlada sploh prišla z novelo zakona, ki uzakonjene pravice blokira, nismo slišali niti enega vsebinskega argumenta zakaj. Poslušali smo o tem, da je zakon neizvedljiv, a nobenega argumenta za to. Obstoječi zakon je zelo natančen. V 158. členih zelo natančno določa prehod v nova razmerja in v nova, višja upravičenja. Potem smo poslušali, da ni podzakonskih aktov. Tudi če jih ne bi bilo, je za to odgovorna vlada. A sprejeti so bili že v času prejšnje vlade, in sicer 8 od 9. Zakaj deveti pravilnik ni sprejet v času te vlade, ne vem, ampak to je odgovornost ministra, ki je za to pristojen, in so roki že potekli,« je poslanec SDS naštel nekatere manipulacije in nadaljeval: »Da so imele vse naštete pravice tudi podlago v financah, vidimo danes, ko obravnavamo spremembe proračuna za prihodnje leto, je vlada vzela 79 milijonov evrov upravičenj. Teh 79 milijonov evrov bo prihodnje leto potrebno plačevati, v kolikor ne bo vladni zakon v nedeljo na referendumu zavrnjen, iz žepov ljudi namesto iz javne blagajne.«

Ena izmed najhujših laži in manipulacij, ki so jo v javnosti navajali oba pristojna ministra in visoki državni uradniki pa je ta, da zakon, ki je bil sprejet pred letom dni, zahteva 24-mesečno zavarovanje za to, da bi ljudje pravice sploh lahko pridobili. »To je čista laž, čista laž. Zakon zelo jasno določa v 138. členu in ostalih, da se šteje, da smo vsi, ki smo obvezno zdravstveno zavarovani, zavarovani tudi za dolgotrajno oskrbo. In iz tega nam gredo vse pravice,« je bil jasen poslanec SDS. Obstoječi zakon res predvideva obvezno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, vendar 1. 1. 2025, do takrat pa velja, da so do pravic do dolgotrajne skrbe upravičeni vsi, ki so obvezno zdravstveno zavarovani.

Še ena huda manipulacija, ki je predvsem sejala strah med najšibkejšimi, ki pravice do dolgotrajne oskrbe potrebujejo, je bila, da bodo ostali brez pravic po 1. 1. 2023 in da bodo nekateri celo morali zapustiti domove za starejše. »Nič od tega se ne bo zgodilo. Nič od tega se ne bo zgodilo. Zakon je jasen, prehod je jasen, vsi, ki imajo trenutne pravice, jih obdržijo do pridobitve novih pravic na bistveno višjem nivoju,« je poudaril Zvonko Černač.

Černač
NOVELA ZAKONA O RTV SLOVENIJA

Poslanka Alenka Jeraj je v nadaljevanju predstavila manipulacije in laži v zvezi z novelo Zakona o RTV. »Želijo nas prepričati, da uvajajo nekaj novega, da bodo na novo uredili RTV, ki bo apolitičen, kar seveda ne drži. Namreč zelo podobno ureditev smo imeli v 90. letih, ko naj bi tako imenovana civilna družba predlagala ljudi, pa vemo, da je bil tisti programski svet kar dvakrat najbolj političen, saj ga je vodil Janez Kocijančič, ki je na dan imenovanja izstopil iz Združene liste socialnih demokratov, naslednice Komunistične partije Slovenije, kjer je bil predsednik. Že to je znak, da se zadeva lahko ponovi,« je opozorila poslanka SDS.

Druga manipulacija, ki jo navajajo predstavniki vlade, je, da se bo z novim zakonom RTV depolitiziral in da se bo dalo večjo moč civilni družbi, kar nikakor ne drži. Programski svet se zmanjšuje, imeli naj bi le štiri predlagatelje iz civilne družbe. Olimpijski komite Slovenije, Zvezo invalidskih organizacij, SAZU in enega predstavnika verskih skupnosti. »Izključuje se gledalce in poslušalce, ki so do sedaj imeli neposredno predlagateljstvo in se to ekskluzivno dodeluje nekaterim, ki jih izvoli politika. Varuh človekovih pravic in informacijski pooblaščenec, ki ju imenuje določena politika, bosta kot civilna družba predlagala člana za programski svet. Tako se dela samo nek obvod. Še slabše je pri drugih predlagateljih. Nacionalni svet za kulturo ustanovi vlada, torej so tam v njem vladni predstavniki, predstavniki samo ene politične opcije, tiste, ki v tistem trenutku vlada, za razliko od državnega zbora, kjer so predstavniki vseh. Podobno Svet za trajnostni razvoj in okolje, ki ga s sklepom imenuje minister, torej direktno ministrovi predstavniki, torej predstavniki izvršilne oblasti, spet samo ena opcija. Vlada si tako postavlja svoj Svet RTV, ki ga bo na ta način obvladovala in bo bolj političen, kot se očita do sedaj. Zato ne drži, da se depolitizira, v resnici vladni zakon o RTV pomeni popolno politizacijo RTV. Še tistih »jebenih malo« se bodo znebili pa bo mir,« je dejala Alenka Jeraj.

Manipulacija s strani vladnih predstavnikov je tudi ta, da njihov zakon ne govori o RTV prispevku in denarju. »Ne drži, ker je prav predsednik vlade Golob na dopis direktorja RTV, v katerem je opozoril na težko finančno stanje zaradi podražitve energentov, dejal, da se bo o tem in dvigu prispevka pogovarjal, ko bo zakon začel veljati in bo odstavljeno sedanje vodstvo. Torej zakon igra pomembno vlogo tudi pri financiranju.« In še ena manipulacija: gledanost RTV Slovenija pada v zadnjem letu. »Ne drži. Gledanost pada zadnjih 10 let, predvsem informativnih oddaj. Po analizi, ki jo je objavila Mladina prejšnji teden, pa lahko vidimo, da se je začela gledanost zviševati. In je višja letošnjega septembra, kot septembra lani in tudi oktobra lani,« je zaključila poslanka.

Jeraj

NOVELA ZAKONA O VLADI

Poslanec mag. Branko Grims je v nadaljevanju predstavil še laži in manipulacije v zvezi z novelo Zakona o vladi. »Največja manipulacija je zagotovo trditev vlade, da uvedba treh novih ministrstev z vsem, kar to za sabo potegne, ne bo stala niti evra – to je citat ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik. In pri tem vlada celo govori o vitki vladi. Vlada z novelo zakona predlaga 20 ministrstev, s čimer gre v smer, ki je popolnoma neevropska. Kajti taka vlada, ne samo da ni vitka, kot zavaja javnost, taka vlada se mastno redi s tremi novimi ministrstvi in postaja evropski rekorder,« je bil jasen poslanec mag. Grims in nadaljeval: »Bistvo je v stroških. Bistvo je v tem, da bo vse to strahovito stalo. Ne gre samo za tri dodatne ministrske plače, jasno je, da se to dela za tiste, ki so jim volivci na volitvah pokazali prst ven iz parlamenta, recimo gospe Alenki Bratušek. Vsako ministrstvo bo ustvarilo svoj birokratski aparat, ki vedno teži k temu, da se povečuje, da sebi daje dodatne naloge in vse to bodo plačevali davkoplačevalci.«

Grims

Ob koncu je poslanec SDS Zvonko Černač znova poudaril pomen glasovanja PROTI: »Vsi trije zakoni siromašijo Slovenijo in siromašijo ljudi. Verjamem, da bodo ljudje v nedeljo prepričljivo povedali, da so PROTI temu in da so za to, da se jim ohrani pravice, ki so bile pred časom uzakonjene in ki jih imajo v vseh ostalih uveljavljenih zakonih.«