Vrunčeva nagrada dr. Vojku Veršniku

V Kulturnem domu Slovenj Gradec so včeraj ob mednarodnem dnevu prosvetnih delavcev podelili Vrunčeve nagrade za leto 2018. Prejemnik nagrade je dr. Vojko Veršnik, Vrunčevo plaketo pa so prejeli Dejan Gutman, Lidija Konečnik Mravljak in Lilijana Pelc.

Občina Slovenj Gradec vsako leto v jesenskem času podeljuje Vrunčeve nagrade in plakete za izjemne dosežke v vzgoji, izobraževanju in telesni kulturi v zadnjih desetih letih pred podelitvijo. Glavna slovenjgraška pedagoška nagrada je letos romala v roke dr. Vojka Veršnika, doktorja muzikologije, predanega glasbenika in pedagoga.

Dr. Vojko Veršnik je bil predlagan za nagrado s strani Tretje osnovne šole Slovenj Gradec. V predlogu občini so zapisali, da je poleg strokovnega in kakovostnega dela Veršnik prispeval k ugledu in prepoznavnosti ustanove. Štiri desetletja je aktivno deloval v godbeništvu, kot profesionalni glasbenik je deloval v državah Zahodne Evrope, Kanadi in na Mallorci, zatem pa se je posvetil glasbeni vzgoji in pedagoškemu delu doma, na Koroškem. Vojka Veršnika marsikdo pozna iz svojih šolskih klopi, saj je poučeval na več osnovnih šolah na Koroškem, nekaj časa tudi na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Ob tem je ustanavljal številne zbore in ansamble; na mežiški osnovni šoli je ustanovil 16-članski orkester in zanj ustvarjal lastne glasbene priredbe. Podoben zbor je vodil tudi na OŠ Juričevega Drejčka, ob tem pa izvajal številne druge aktivnosti. Od leta 2007 se veliko ukvarja tudi z otroki s posebnimi potrebami, poleg vzgoje in izobraževanja se trudi tudi ozaveščati javnost o tej problematiki.

Plakete za dosežke na področju pedagoškega dela pa so letos romale v roke Dejana Gutmana, Lidije Konečnik Mravljak in Lilijane Pelc. Dejana Gutmana, vzgojitelja predšolskih otrok, je predlagal Vzgojno varstveni zavod Slovenj Gradec, izbiro pa so utemeljili z Gutmanovim izrazitim posluhom in razumevanjem za otroke s posebnimi potrebami; veliko se ukvarja z otroci z avtizmom. Lilijano Pelc, učiteljico razrednega pouka, je predlagala Osnovna šola Šmartno pri Slovenj Gradcu, in sicer za predanost, inovativnost, zanesljivost in doslednost pri delu ter za aktivno sodelovanje pri projektih, ki imajo širši pomen za otroke in krajane. Profesorica matematike na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec Lidija Konečnik Mravljak pa si je plaketo prislužila z vestnim in zavzetim pedagoškim delom ter vodenjem mnogih aktivnosti in projektov.

NK