Volilna udeležba v Mežici ena izmed najnižjih v državi

Vsake volitve v Sloveniji, tako državne in evropske kot tudi lokalne, spremlja nizka volilna udeležba. Največ volivcev je na volišča odšlo v Podvelki, najmanj pa v Mežici.

Minule lokalne volitve so zopet prinesle možnost svežega vetra ali potrditev dosedanjega dobrega dela v 212. slovenskih občinah. Občani se, kot kaže, vedno manj zanimajo za to, kdo bo vodil njihovo lokalno skupnost prihodnja štiri leta. Na državni ravni je bila volilna udeležba 51,16 odstotna, v mestnih občinah pa še nižja – znašala je 47,68 odstotkov.

Tudi koroške občine ne odstopajo preveč od slovenskega povprečja. Opazi se sicer vzorec, da je višja udeležba v občinah, kjer tekmujeta vsaj dva županska kandidata in nižja v občinah, kjer volivci izbirajo samo med svetniki in svetniškimi skupinami. Največ volilnih upravičencev na Koroškem se je udeležilo volitev v Podvelki, kjer so zopet izvolili najstarejšega slovenskega župana Antona Kovšeta. 73,28-odstotna volilna udeležba Podvelko na lestvici najbolj obiskanih volišč uvršča na osmo mesto v državi.

V Dravski dolini volivci očitno raje izpolnjujejo svojo državljansko dolžnost in pravico, kot v preostalih dveh koroških dolinah. Podvelki po volilni udeležbi sledi Muta, kjer smo bili zopet priča zanimivemu spopadu med Mirkom Vošnerjem in Darkom Sahornikom. Na volišča je odšlo 68,83 odstotkov upravičencev, ki so prepričljivo zmago namenili Vošnerju. Muti sledi Ribnica na Pohorju, kjer so zabeležili 67,94 odstotno udeležbo.

Tudi v Mislinji in Slovenj Gradcu je bila volilna udeležba nad slovenskim povprečjem, v edini koroški mestni občini je na volišča odšlo 63,79 odstotkov volivcev, v Mislinji pa 67,53. Prav tako je bila nadpovprečna udeležba v Črni na Koroškem, kjer so zabeležili prihod 63,39 odstotkov volilnih upravičencev. Na Ravnah na Koroškem je udeležba zabeležena pri 53,97 odstotkih, v Dravogradu pa pri 53,59.

Občine, kjer je kandidat za župana samo eden, je volilna udeležba praviloma nižja kot v občinah z več kandidati. V Vuzenici je bila udeležba 50,60- odstotna, v Radljah ob Dravi 42,35-odstotna, na Prevaljah pa 49,62-odstotna. V Mežici, kjer stari novi župan Dušan Krebel ni imel izzivalca, je bila volilna udeležba porazna. Očitno Mežičanov sestava občinskega sveta ne zanima preveč, saj se je volitev udeležilo le 1191 od 3063 volilnih upravičencev, kar predstavlja 38,88 odstotkov, s čimer je Mežica sedma slovenska občina z najslabšo udeležbo.