‘Voditi ekipo svoje države bi zame bila velika čast’

Prevaljčan Bogdan Kotnik je bil vrhunski odbojkarski igralec, tudi reprezentant Slovenije. Zadnja leta več kot uspešno deluje kot trener. S svojimi ekipami je bil državni prvak v Sloveniji in Avstriji, na Poljskem pokalni prvak. Trenutno deluje v romunskem klubu Steaua, s katerim je v nedavno končanem prvenstvu Romunije osvojil drugo mesto. To je najboljši rezultat kluba v zadnjih 32 letih, prinesel mu je tudi novo pogodbo. V intervjuju za naš portal je povedal veliko zanimivega, uživajte v branju.
E-Koroška: Lani ste prevzeli vodenje romunskega prvoligaša Steaue iz Bukarešte. Kako je prišlo do tega sodelovanja?
Kotnik: Eden od priznanih agentov me je previdno kontaktiral, če bi želel delati v Romuniji. Želeli so imeti prav mene. Sprva sem bil malo skeptičen, saj ima Romunija nekako slabši sloves, na koncu pa se je izkazalo, da sem prišel v državo, ki mi je takoj priralsa k srcu. Romuni so zelo srčni in dobri ljudje in v klubu se odlično počutim.
E-Koroška:  Steaua je bolj znana po nogometni ekipi, ki je bila tudi evropski prvak. Kaj bi nam povedali na splošno o tem klubu?
Kotnik: Steaua je velik klub, zaposluje kar 800 športnikov v različnih športih. Gre za klub, ki ima samo za prevoze svojih športnikov lastnih 8 avtobusov. To si je težko predstavljati. Nogometni stadion, ki je v lasti kluba, sprejme 30 000 gledalcev. Zanimivo je to, da odbojkarski klub nikoli v zgodovini ni najel tujega trenerja in so se vedno obračali na Romunsko stroko. Sam sem torej prvi tuji trener v zgodovini kluba. Ker je bilo nase sodelovanje ter rezultati zelo dobri, smo podaljšali pogodbo še za eno leto. Poleg nogometa ima tudi odbojka v Steaui bogato zgodovino, saj so dvakrat že igrali finale lige prvakov.
E-Koroška: Kako vam gre v Bukarešti, kakšno mesto je to?
Kotnik: Moram priznati, da si mesta nisem veliko ogledal. Tam sem da delam in to dobesedno upoštevam. Bil sem v mestu trikrat in sicer sem enkrat povabil na večerjo moje 4 pomočnike ter managerja in dvakrat sem bil na krajšem ogledu mesta. Mesto pa je veliko, saj je v studijskem času v mestu 3 milijone ljudi. Promet je zelo zgoščen in vsi nekam hitijo. Tudi jaz – na trening seveda. Gre pa za mesto z bogato zgodovino, kjer so povsod še ostanki prejšnjega režima.
E-Koroška: V pravkar končani sezoni ste postali podprvaki, kar je seveda velik uspeh. Kako bi ocenili sezono?
Kotnik: Sam bi jo ocenil z zelo dobro, čeprav je klubska ocena, da je bila sezona odlična. Zmagali smo redni del prvenstva s samo enim porazom in 21 zmagami. To je izjemen dosežek v tako močni ligi. Kontiuniteta zmag kaže na to, da smo dobro delali. V finalu pa nas je premagal serijski prvak Galati, ki je imel precej višji proračun in izkušenejše igralce. Bili smo zelo uspešni, sam pa bi z oceno odlično ocenil sezono samo, če bi osvojili prvo mesto. Bil je to prvi finale po 32 letih klubske zgodovine. Res je tudi, da je za večino igralcev bil to prvi finale in ko si prvič v finalu, se bolj učiš kot napadaš. Čeprav smo poizkušali zmagati, smo morali priznati premoč izkušenejšim kolegom iz Galatija. Izjemno se je v tej sezoni izkazal tudi Slovenec (Korošec) Jan Pokeršnik, ki bi si po taksni sezoni prav gotovo zasluzil vpoklic v Slovensko reprezentanco.
E-Koroška: Dobro delo vam je prineslo novo pogodbo. Ste dolgo razmišljali, preden ste se odločili, da ostanete na klopi Steaue?
Kotnik: Nisem. Ko mi je manager ponudil novo pogodbo (januarja) sem mu rekel, da ne grem domov, preden nekaj ne zmagamo. In sem podpisal še za eno leto. Sem zelo ciljno usmerjen. Želim si zmagati v vsaj petih različnih državah, saj ne poznam odbojkarskega trenerja, ki bi mu to uspelo. No, sam imam tak cilj. Trenutno sem osvojil zlato s svojimi igralci v treh različnih državah. Nadaljujem proti cilju …
E-Koroška: Kakšni so načrti za naslednjo sezono?
Kotnik: Zmagovati ter nekaj igralcev ‘izstreliti’ v še boljše klube. Zanimivo, po letošnji sezoni so nam bogatejši klubi pokupili skoraj celo prvo postavo in je ostal samo en bloker. To je znak, da delamo dobro. Naslednjo sezono želimo sestaviti dobro ekipo, ki bo konkurenčna, nato pa z dobrim delom presenetiti. Trdo bomo delali in poizkušali priti čim višje. Sedaj sestavljam ekipo. To je zelo pomemben del sezone; 90% rezultata naredimo s tem, da pripeljemo dobre okrepitve, 10% pa je potem dobro delo.
E-Koroška: Poglejmo še malo vašo igralsko kariero. Bili ste vrhunski igralec, reprezentant Slovenije. Katere tekme v dresu reprezentance so vam ostale najbolj v spominu?
Kotnik: Vsekakor je bila prva zgodovinska uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2001. Vedno sem rad odšel v reprezentanco. Za svojo državo. Za čast. Vsi takrat v reprezentanci smo dihali kot eno, tako igralci, kot trenerji. Pomočnika selektorja sta takrat bila Korošca Branko Golob in Zdravko Kotnik. Izjemna v svojem poslu. Bila sta pred časom in sta me veliko naučila. Še sedaj se po nasvet obrnem k njima in sem jima hvaležen za trud z mano. Enako Marku Brumnu, trenerju, ki mi je prvi dal priložnost v prvi ligi, takrat pri Olimpiji. Tudi on je Korošec. Sam sem zelo lojalen človek in ko mi nekdo pomaga tega nikoli ne pozabim. Tako so mi Zdravko Kotnik, Branko Golob ter Marko Brumen zelo pomembni in so pomembno vplivali na mojo kariero, kot tudi življenje.
E-Koroška: Igrali ste za Fužinar, Olimpijo, Calcit in Marchiol. Kako bi na kratko ocenili svojo klubsko kariero?
Kotnik: Zaradi študija nikoli nisem šel igrati v tujino. Kljub temu, moja kariera je bila dobra, a prekratka, saj sem zaradi poškodb ramena zelo hitro zaključil z igranjem odbojke. Ampak po drugi strani je bilo to dobro. Že zelo zgodaj sem želel postati zelo dober trener. Še sedaj sledim temu in se ves čas učim, da bi postal še boljši. Mislim, da je tudi usoda želela, da sem čimprej trener. Že prvo leto moje trenerske kariere  smo osvojili zlato kolajno in sicer je bil takrat v ekipi starejših dečkov Tine Urnaut. To je moj prvi trenerski uspeh.
E-Koroška:  Odlično vam gre tudi kot trenerju. Z Aich/Dobom ste osvojili naslov avstrijskega prvaka, kar je bil prvi naslov prvaka v zgodovini kluba. Verjetno ste ponosni na ta uspeh?
Kotnik: Ta uspeh mi je zelo pri srcu. V ekipi sem imel tudi štiri Slovence in sicer kapetana Miho Kosla, Nejca Pušnika, Roka Satlerja ter Sašo Ciganoviča. Zelo trdo smo delali da smo osvojili naslov. Serijski prvak Tirol je imel v zmagah že 3:1, a smo s karakterjem uspeli obrniti izid in na koncu zmagali 4:3. Žal pa klub organizacijsko ni sledil uspehom fantov na igrišču in sem potem klub zapustil.
E-Koroška: Zatem ste z ACH Volleyem postali tudi slovenski prvak. Tudi na ta naslov imate gotovo lepe spomine?
Kotnik: Tudi ta uspeh mi je pri srcu. Osvojiti zlato v svoji domovini je nekaj najlepšega. ACH je v zadnjih 15 in več letih naredil izjemno delo; ustvarili so veliko igralcev ter trenerjev, saj se vedno obračajo na domače igralce ter stroko. To je izjemen projekt Rasta Oderlapa ter Aleša Jerale, še prej pa gospoda Rigelnika. Zaslužili bi si zlato priznanje odbojkarske zveze Slovenije ter Olimpijskega komiteja. Četudi ne delam več v tem klubu, mi je zelo všeč in navijam za njih. ACH je naredil zgodbo, ki jo še sedaj gledamo skozi rezultate Slovenske reprezentance.
E-Koroška: Zelo dobro vam je šlo tudi na Poljskem. Z ekipo Trefl Gdansk ste postali pokalni prvaki. Kako ste se počutili pri tej ekipi?
Kotnik: Poljska liga je najmočnejša na svetu. Klub je bil zelo profesionalen v vseh pogledih. Sami lepi spomini. Zmagali smo pokal ter osvojili tretje mesto v prvenstvu. Zelo lep uspeh. Rad bi se še vrnil na Poljsko, saj se vse tekme igra pred več tisoč gledalci. Vsi so pripravljeni na tekmo in če želiš zmagati, moraš biti vedno zelo dober.
E-Koroška: Ob tem, da ste bili vrhunski igralec, ste naredili tudi fakulteto, kasneje tudi magisterij in doktorsko disertacijo. Kako vam je to uspelo?
Kotnik: Trdo delo in želja po znanju. Vedno sem vedel da želim biti najboljši trener. Temu sledim še vedno. Izobraževal sem se, ker sem vedel, da potrebujem znanje športnega treniranja ter vse skupaj nadgradil z doktorsko disertacijo na področju psihologije športa. Na najvišjem nivoju je psihologija ključna in vsak pogovor z igralcem je priprava na tekmo. Zelo sem željan znanja in se še vedno izobražujem (berem) ter grem pogledat, kaj delajo najboljši na svetu. Trenerski posel te oblikuje in poudari tvoje dobre plati ter z refleksijo igralcev tudi tvoje pomanjkljivosti. Poslušam igralce, hkrati pa sem zelo odločen v svojih namerah, ko jim želim pomagati. Oni so ključni, trenerji pa jim samo pomagamo. V znanju psihologije mi je zelo pomagal dr.Matej Tušak. Večno mu bom hvaležen, saj brez njega ne bi bil to, kar sem. Je izjemen športni psiholog. Veliko sta me naučila tudi izjemni (žal pokojni) psihiater dr.Janez Rugelj ter psihoanalitik mag., mag. Roman Vodeb.
E-Koroška: Spremljate tudi koroško odbojko, kaj menite o vašem bivšem klubu Fužinarju?
Kotnik: Klub v mlajših selekcijah niza velike rezultate in so lahko ponosni. Žal pa bi za prvo ekipo potrebovali bolj ambiciozno vodstvo, ki bi iskalo rešitve, da bi v klub vložili več energije, denarja, znanja. To jim malo zamerim, saj si Fužinar zasluži biti v vrhu slovenske odbojke. Potencial je, samo izkoristiti ga bo treba. Z novo športno dvorano se bodo odprle nove možnosti, upam, da jih bodo izkoristili. Sam sem jim pripravljen pomagati v kakršnikoli obliki.
E-Koroška: Se vidite tudi na mestu selektorja Slovenske reprezentance?
Kotnik: Vsekakor. Zelo verjamem vase ter v svoje delo in sem prepričan, da bi lahko zelo veliko pomagal slovenski reprezentanci, ki je pod predsedstvom Metoda Ropreta doživela preporod v vseh pogledih. Čakam na svojo priložnost, se učim in delam dalje. Morda bo priložnost prišla. Voditi ekipo svoje države bi zame bila velika čast.
E-Koroška: Bi morda za konec še kaj povedali, morda dali kakšen nasvet mladim odbojkarjem?
Kotnik:  Talent je pomemben, še posebej talent za trdo delo. Vsak dan biti boljši je lep način življenja, tako v osebnem, kot v športnem smislu.