Vladi sporazum o hitri cesti ni smiseln, očitno tudi evropska sredstva ne

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič odgovarja Koroški in Savinjsko-šaleški, da podpisa sporazuma o poteku načrtovanja in izgradnje hitre ceste na Koroško ne bo. Razlog pa je, da po njegovem mnenju podpis sporazuma nima nobenega smisla.

Na vladi ne zaležejo niti grožnje

Pred desetimi dnevi je podpisani minister Gašperšič na koroške pobudnike za izgradnjo hitre ceste, torej Svet Koroške regije, Svet županov Savinjsko-šaleške regije, GZS Območna zbornica Koroške, Savinjsko-šaleško gospodarsko zbornico in Odbor za izgradnjo hitre ceste, naslovil pismo, v katerem je pojasnil, da podpis sporazuma o poteku načrtovanja izgradnje hitre ceste nima smisla.

Že mnogokrat pa so Korošci vlado opozorili, da v primeru, če želje po izgradnji hitre ceste na Koroško – ne samo do Slovenj Gradca, pač pa vse do Holmca – ne bodo jemali resno, bodo s fizičnim uporom pokazali, da s Korošci ni šale. Omenjali so oviranje prometa, pred dnevi pa je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os v odprtem pismu omenjala organiziranje »Koroške vstaje« in državljansko nepokorščino.

Razlogi za nesmisel

Podpisani minister Gašperšič je v pismu navedel, da se bo v 6-letnem načrtu vlaganj v cestno infrastrukturo, ki naj bi bil kmalu spisan, opredelilo prioritete in časovno dinamiko izgradnje hitre ceste. Poleg tega bodo v 6-letnem planu opredeljene še investicijske vrednosti.

»Zaradi navedenega je sklenitev dodatnega Sporazuma o poteku načrtovanja in izgradnje hitre ceste Šentrupert –Velenje – Slovenj Gradec v okviru 3. razvojne osi – severni del, kot ga predlaga Svet koroške regije, po našem mnenju nepotrebno, saj bo vse naloge in obveznosti definiral zgoraj omenjeni 6-letni operativni načrt.« Vir: 3. razvojna os »hitra cesta na Koroško« – odgovor na predlog sporazuma o poteku načrtovanja in izgradnje hitre ceste na Koroško, na skupno izjavo gospodarskega, političnega in civilnodružbenega okolja Koroške in Savinjsko-šaleške regije in na predlog skupnega sestanka v zvezi z nadaljevanjem aktivnosti na odseku Slovenj Gradec–Holmec

Violeta Bulc: Slovenija bi lahko črpala denar za 3 RO, vendar se ni prijavila

Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os je evropski komisarki Violeti Bulc ob obisku Koroške zastavil vprašanja v zvezi s pridobitvijo evropskih sredstev za tretjo razvojno os. Bulčeva je odgovorila, da bi Slovenija že lahko črpala evropska sredstva na račun koroške hitre ceste, vendar za njih sploh ni zaprosila.

»Zato bodo sredstva iz evropske kohezije zopet na voljo v finančni perspektivi 2020–2026. To pa je tudi čas, ko je predvidena izgradnja hitre ceste. Na zadnje vprašanje je bil odgovor zelo jasen. V Sloveniji mora za ta sredstva zaprositi Ministrstvo za infrastrukturo. Vir: http://hitronakorosko.si/index.php?option=com_content&view=article&id=98:evropska-komisarka-pokazala-kje-se-skriva-denar-za-3-razvojno-os&catid=14&Itemid=105

Država bo raje zadolžila DARS in mu dala poroštvo za večstomilijonski kredit. V primeru, da bi gradili z evropskimi sredstvi, pa bi Evropa z budnim očesom spremljala, kam odteka denar.

Očitno pa marsikomu v tej državni takšen evropski nadzor nad porabo denarja ni všeč. Raje ne naredijo nič, ali pa čakajo, da se bo gradilo le z denarjem iz državnega proračuna in zadolževanjem ter lažjim domačijskim manipuliranjem z davkoplačevalskimi sredstvi.

N.K.