Vizija dolgotrajnega zaposlovanja na Prevaljah

Širitev Lekove penicilinske proizvodnje na Prevaljah z gradnjo novega obrata vidno napreduje iz dneva v dan. Okoli 105 milijonov evrov vredna investicija v petetažni proizvodni obrat bo odprla nova delovna mesta za Korošce. Zaradi Lekovega povečanega zanimanja za strokovni kader Šolski center Ravne na Koroškem uvaja možnost vpisa v program farmacevtski tehnik.

Šolski center Ravne na Koroškem na pobudo Leka torej z naslednjim šolskim letom, to je 2018/19, uvaja možnost vpisa v nov štiriletni srednješolski program farmacevtski tehnik. Tako bodo mladim Korošcem ponudili možnost, da svoje znanje uporabljajo na Koroškem in ne v drugih slovenskih regijah, kjer so zaposlitvene možnosti mnogo boljše.

Delovna mesta z visoko dodano vrednostjo

Eden večjih zaposlovalcev v regiji je prav Lek. V letu 2016 so na Prevaljah zaposlovali več kot 240 ljudi, naložba v novo tovarno pa bo omogočila nadaljnji razvoj lokacije in zaposlovanje, sporoča Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja. Z zagonom novega obrata v letu 2020 bo na voljo 140 novih delovnih mest. »Gre predvsem za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo s poudarkom na zaposlovanju kadrov iz lokalnega okolja. Lokacija Prevalje že danes zaposluje predvsem prebivalce iz lokalnega okolja, kjer je brezposelnost sicer zelo pereč problem. Več kot 90 odstotkov zaposlenih na lokaciji Prevalje prihaja iz občin Mežiške in Zgornje Dravske doline,« pravi Klemenčeva.

Lek bo torej delovna mesta odprl približno dve leti pred prvimi maturanti novega farmacevtskega srednješolskega programa – ti bodo na trg vstopili leta 2022. Na vprašanje, ali bodo do leta 2022 odprta delovna mesta za strokovni kader zasedena, Klemenčeva odgovarja, da se Lek usmerja v dolgoročno lokalno zaposlovanje in da skrbi o delovnih mestih za sveže koroške maturante v letu 2022 ni. »Če želimo, da mladi ostanejo v regiji, jim je treba zagotoviti tudi varno in stimulativno zaposlitev. Dolgoročna strategija zaposlovanja in zagotavljanja kadrov predvideva pravočasen razvoj novih iskalcev zaposlitev,« še dodaja.

Kot zanimivost naj dodamo, da je Lek v zadnjih štirih letih povečal število zaposlenih za dobrih 40 odstotkov, to je s 175 v letu 2013 na 246 v letu 2016, v načrtu do leta 2019 pa imajo podvojitev števila zaposlenih iz leta 2013.

JP