Višje plače v SIJ Ravne Systems

Sindikat kovinske in elektro industrije (Skei) je s podjetjem SIJ Ravne Systems dosegel kompromisni dogovor o izenačenju osnovne plače z minimalno. V prihodnjem letu pričakujejo še dvig plač. S podjetjema SIJ Metal Ravne in Zip Center zaenkrat še niso dosegli dogovora.

Po opozorilni stavki, ki je v koroških podjetjih skupine Slovenska industrija jekla potekala 29. novembra, je sindikat Skei vendarle dosegel prvi dogovor. Vodstvo SIJ Ravne Systems se je uklonilo zahtevam zaposlenih – napovedali so izenačenje osnovne plače z minimalno, v prihajajočem letu pa lahko zaposleni pričakujejo je postopno dvigovanje plač. Tako se stavka v enem izmed treh podjetij SIJ-a zaključuje.

Vodstvo SIJ Metal Ravne in Zip Centra pa je, kot kaže, trši oreh za sindikaliste, zaenkrat pogajalci še niso našli skupnega imenovalca. Skei za zaposlene v SIJ Metal Ravne zahteva dodatek za produktivnost v višini 120 evrov bruto mesečno, dokler podjetje ne vpelje novega plačnega sistema, ki naj bi začel veljati 1. julija prihodnje leto. Tudi v Zip Centru pogajanja še potekajo, saj je vodstvo pristalo le na izenačenje osnovne plače z minimalno, na dodatke k plači pa niso pristali.

Skei je SIJ Metal Ravne in Zip Centru postavil časovni rok do katerega se mora vodstvo približati njihovim zahtevam, da lahko sklenejo kompromis. Časa imajo do 20. decembra, v nasprotnem primeru pa vodstvo sindikata ne izključuje generalne stavke v obeh podjetjih.

Vodstvo skupine SIJ je po zadnji stavki podalo svoje mnenje, da stavko sindikata spoštujejo, a menijo, da ni bila potrebna. V odgovor stavki so sporočili, da v vseh družbah skupine vsako njihovo novo pobudo ustrezno proučijo in skupaj s sindikati najdejo ustrezne rešitve. Dodali so, da imajo občutek, kot da so sindikati že vnaprej sprejeli odločitev, da ne glede na dialog in odgovore na njihove zahteve, v duhu vsesplošnega stavkovnega vala v Sloveniji, izpeljejo svoje aktivnosti.