Velikonočni dogodek je zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ker ta dan praznujemo največji čudež in temelj krščanske vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Jezus je v svojem zemeljskem življenju večkrat napovedal svojo smrt in vstajenje od mrtvih, ki bo pomenila osvoboditev od brezupnega položaja človeka v končnem zemeljskem življenju. Jezusova obuditev od mrtvih opredeli zgodovino sveta kot poslednjo zgodovino, ki skriva v sebi pričakovanje novega stvarstva. Kristus vstane in zavzame dejaven odnos do svoje zgodovine in zgodovine tistih, za katere se je daroval v smrt. Velikonočni dogodek je zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni. Velika noč je praznik veselja in upanja.

 

Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijo za nedeljski zajtrk. Tudi v Sloveniji imajo določeno simboliko, suho meso simbolizira Kristusovo telo, hren predstavlja žeblje, kruh in ostala peciva pa trnovo krono.

Na velikonočno nedeljo so v Sloveniji v navadi vstajenjske procesije, na čelu katerih nosijo kip vstalega Kristusa. Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, pa se kristjani spominjamo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Namenjen je obiskovanju sorodnikov in prijateljev ter veselju ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer v Sloveniji podobno kot v večini evropskih držav dela prost dan.