Veliko zanimanje za nov srednješolski program

Jeseni bodo na Ravnah na Koroškem začeli z izvajanjem srednješolskega programa farmacevtski tehnik. Oddanih je že 30 prijav, s tem je izpolnjen razpisni pogoj najmanj 28 prijavljenih bodočih dijakov.

Gimnazija Ravne na pobudo Leka z naslednjim šolskim letom 2018/19 uvaja možnost vpisa v nov štiriletni srednješolski program farmacevtski tehnik. Tako bodo mladim Korošcem ponudili možnost, da svoje znanje uporabljajo na Koroškem in ne v drugih slovenskih regijah, kjer so zaposlitvene možnosti mnogo boljše.

Širitev Lekove proizvodnje na lokaciji na Prevaljah bo torej odprla nova delovna mesta, s tem se bo povečalo tudi povpraševanje po farmacevtskih tehnikih. To je poklic, za katerega se na Koroškem do letošnjega leta ni bilo mogoče izobraževati. Mladi dijaki so v želji po tovrstni izobrazbi odhajali iz regije in v veliki večini se nazaj niso več vračali. Že pred časom smo na Lek naslovili vprašanja v zvezi z novim srednješolskim programom. Zanimalo nas je predvsem, ali bo zaposlovanje v obratu na Prevaljah dolgoročno ali gre samo za kratkoročno kadrovsko potrebo – prvi maturantje se bodo izšolali šele leta 2022, druge farmacevtske industrije na Koroškem ni. Sicer je nekaj lekarn, kjer so zaposleni tudi farmacevtski tehniki, a delovna mesta v posamezni lekarni lahko preštejemo na prste ene roke.

“Lokacija Prevalje že danes zaposluje predvsem prebivalce iz lokalnega okolja, kjer je brezposelnost sicer zelo pereč problem.”

Na vprašanje, ali bodo do leta 2022 odprta delovna mesta za strokovni kader zasedena, je direktorica korporativnega komuniciranja v Leku Katarina Klemenc odgovorila, da se Lek usmerja v dolgoročno lokalno zaposlovanje in da skrbi o delovnih mestih za sveže koroške maturante v letu 2022 ni. »Če želimo, da mladi ostanejo v regiji, jim je treba zagotoviti tudi varno in stimulativno zaposlitev. Dolgoročna strategija zaposlovanja in zagotavljanja kadrov predvideva pravočasen razvoj novih iskalcev zaposlitev,« je dejala.

Naložba v novo tovarno pa bo omogočila nadaljnji razvoj lokacije in zaposlovanje, sporoča Klemenčeva. Z zagonom novega obrata v letu 2020 bo na voljo 140 novih delovnih mest. »Gre predvsem za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo s poudarkom na zaposlovanju kadrov iz lokalnega okolja. Lokacija Prevalje že danes zaposluje predvsem prebivalce iz lokalnega okolja, kjer je brezposelnost sicer zelo pereč problem. Več kot 90 odstotkov zaposlenih na lokaciji Prevalje prihaja iz občin Mežiške in Zgornje Dravske doline,« še dodaja.

JP