Velike razsežnosti ujme tudi na avstrijskem Koroškem

Podrta drevesa, uničene ceste in domovi, poplavljene vasi, zaprte šole in vrtci, ogrožena življenja – grob opis včerajšnjega stanja na avstrijski strani Koroške.

Sirene za nevarnost so pospremile včerajšnje jutro v Dravogradu, prebivalci so bili po šestih letih ponovno v pričakovanju obsežnega poplavljanja reke Drave. K sreči se napovedi o toku Drave z 2200 kubičnimi metri vode na sekundo niso uresničile, stanovanjski objekti v neposredni bližini reke so ostali suhi. Nekoliko večjo škodo so utrpeli Korošci na avstrijski strani regije, v ujma je uničila številne domove in ceste.

Tudi pri severnih sosedih se je vremensko stanje umirilo, a čaka jih obsežna sanacija posledic. Hudo je bilo denimo v Železni Kapli, kjer je močno narasla reka Bela in povzročila velike težave in nevarnost. Kot je iz spodnje fotografije razvidno, je Bela poplavljala ceste, utrgalo se je tudi nekaj plazov. Do danes so uspeli očistiti cesto na Jezerski vrh in Remšenik, v Lesni dolini pa so zaradi uničenih več kot 100 metrov ceste še vedno odrezani od sveta. Župan Franz Josef Smrtnik, avtor spodnje fotografije, je po družabnem omrežju Facebook spremljal dogajanje in opozarjal svoje občane na vremenske nevarnosti. Med drugimi je zapisal, da sta v Kapli zaprta šola in vrtec, vse prebivalce pa je pozval, naj domove zapuščajo le v nujnih primerih.

Foto: Franz Josef Smrtnik

Prav tako kot v Dravogradu so včeraj v občini Šmohor zadonele sirene za splošno nevarnost. Voda je povzročila mnogo večjo škodo kot na slovenski strani meje, saj je ob tamkajšnji vasi Rattendorf popustil nasip. Evakuiranih je 25 hiš, saj jih je povečan tok vode poplavil in povsem uničil. V Rožeku je Drava poplavila polja, v Podjuni pa so se borili z orkanskim vetrom in padajočim drevjem.

Včeraj je bilo na območju slovenske Koroške brez električne energije okoli 1500 gospodinjstev, na avstrijskem Koroškem pa se je število prikrajšanih za električni tok gibalo okoli 10 tisoč. Danes je število padlo na okoli 2000, na slovenskem Koroškem, območju Elektro Celja, pa je že včeraj popoldan število gospodinjstev brez elektrike padlo pod 250.

NK