Velike investicije za večjo poplavno varnost ob Meži in Mislinji

Pričenja se veliki projekt ukrepov za poplavno varnost ob reki Meži in Mislinji. Več kot 20 milijonov evrov vreden projekt bo trajal do leta 2022, dolgoročno pa bo omilil katastrofalne poplave, kakršni smo bili priča minuli teden na Prevaljah.

Državni projekt zagotavljanja poplavne varnosti v Mežiški dolini se bo v kratkem pričel. Nedavno so projektu na Ravnah na Koroškem položili temeljni kamen, na predstavitev projekta sta prišla tudi premier, ki vodi tekoče posle, Miro Cerar in direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar. Zaključek del velikega projekta je predviden leta 2022, skupna vrednost pa znaša 22,3 milijonov evrov, a brez finančne pomoči iz Evrope projekta najverjetneje ne bi bilo. 80 odstotkov projekta bo namreč financiral evropski sklad za regionalni razvoj, preostalih 20 odstotkov pa bo proračunsko breme Slovenije.

Da je ob Meži in Mislinji še veliko kritičnih točk, kjer je ljudje že ob povprečnih nalivih trepetajo, če jim bo spet zalilo domove, ni potrebno posebej omenjati. S projektom bodo zagotovili dolgoročno varnost na območju od Prevalj do Slovenj Gradca in Otiškega vrha. S tem bodo omiljene tudi katastrofe, kakršni smo bili minuli teden priča na Prevaljah.

Cerar pohitel na Prevalje

Spomnimo, minuli četrtek, 25. maja, je bil za Prevaljčane katastrofalen dan. V manj kot 30. minutah je voda iz neurejenih in neočiščenih okoliških potokov privrela v center občine in zalila ceste, pločnike, kleti, gostilne in lokale. Glavna cesta je bila zaradi količina vode in blata nekaj ur zaprta. Hitra pomoč gasilcev in drugih prostovoljcev je omogočila, da so bile Prevalje prevozne še isti večer, čiščenje in odpravljanje posledic pa bo trajalo še dolgo.

Naslednji dan je na Prevalje priletel premier v odstopu Miro Cerar. Tako hiter odziv si v povprečnem mesecu, ko ni predvolilne kampanje, težko predstavljamo. Ko je veter decembra na Koroškem izruval 300 tisoč kubikov gozda, veter odkril nemalo streh in Meža poplavila kar nekaj domov, si koroških krajev ni ogledal. Zahvaljujoč predvolilni kampanji je Cerar obljubil, da bodo kar se da hitro izvedli interventne protipoplavne ukrepe. V okviru tega se bodo takoj očistile naplavne pregrade, kasneje pa uredili in sanirali še potoki ter uredili nekateri prepusti. Skratka, interventni ukrepi po katerih bodo Prevaljčani ob nalivih bolj mirno spali.

NK