Velikani ameriškega hard rocka so končno nastopili tudi v Ljubljani

Blue Öyster Cult je nedvomno ena največjih ameriških hard rock skupin, na sceni so že več kot 50 let. V tem času so izdali štirinajst studijskih albumov, prvega leta 1972, zadnjega pred tremi leti. Njihovo ‘zlato’ obdobje je bilo med leti 1972-1982, ko so ob osmih studijskih ploščah posneli tudi tri plošče ‘v živo’, imeli skupno turnejo po ZDA z Black Sabbath in posneli tudi večino svojih najbolj znanih pesmi. Po odhodu bratov Alberta in Joea Boucharda v iz skupine v osemdesetih letih je kvaliteta njihovih plošč malo padla, izvrstna plošča Imaginos iz leta 1988, na kateri sta sodelovala tudi oba brata, pa se na žalost ni dobro prodajala.

 

Vse to je pripomoglo k temu, da je skupina v zadnjih 35 letih izdala le tri studijske plošče z novo glasbo, zamenjala nekaj članov skupine, od ustanovnih članov sta ostala le kitarista in vokalista Donald Roeser in Eric Bloom. Kljub temu je skupina ohranila popularnost pri svojih starih oboževalcih ter pridobila mnogo novih.

V zadnjih letih sicer skupina manj nastopa v živo, tokrat pa so se presenetljivo ustavili v Ljubljani, kjer so odigrali izjemen koncert. Dejstvo je, da podobne skupine iz ZDA in Kanade, na primer Grand Funk Railroad, REO Speedwagon, Journey, Saga, Rush še pridejo v Anglijo, Nemčijo, Francijo, na Švedsko, že v Avstriji pa so njihovi nastopi sila redki. Blue Öyster Cult so na Dunaju igrali leta 1993, v Sloveniji pa so tokrat igrali prvič. Zasluga za to gre organizatorjem Veseli Dihurčki, ki so uspeli prepričati managerja skupine, da odigrajo koncert tudi v Sloveniji. To je bilo veliko presenečenje in hkrati priložnost, da jih mnogi tisti, ki jih že desetletja poslušajo, vidijo tudi v živo.

Koncert se je začel po napovedih, točno ob 21.uri, s takti Vangelisove glasbene teme za film Blade runner-Iztrebljevalec. Potem pa so se na odru pojavili člani skupine, začeli s standardnim uvodom v svoje koncerte, pesmijo The Red & The Black. V dobri uri in pol so odigrali skupno šestnajst pesmi, mnogo največjih hitov, kot do E.T.I., Godzilla, Burnin’ For You, Hot Rails To Hell, Dr. Music in seveda svojo najbolj znano pesem Don’t Fear The Reaper. Bilo je tudi nekaj presenečenj, pesmi, ki jih običajno ne igrajo. Izpustili pa so nekaj bolj znanih pesmi, kot so Astronomy, Take Me Away, Black Blade, Joan Crawford…Koncert se je zaključil s pesmijo Cities on Flame With Rock and Roll, še enim njihovim klasičnim ‘komadom’, tretjim v dodatku koncerta.

Tako Eric Bloom, letos bo dopolnil 79 let kot tri leta mlajši Donald Roeser sta še vedno v dobri formi. Predvsem Roeser oziroma ‘Buck Dharma’, kot je njegovo umetniško ime, se je izkazal s kitarskimi solažami na svoji kitari znamke Steinberger. Tudi vokale sta odpela tako ‘kot se šika’.

Seveda pa je treba omeniti tudi ostale člane skupine, basista Dannyja Mirando, bobnarja Julesa Radina ter klavijaturista, kitarista in tudi vokalista Richieja Castellanna, ki so dali svoj prispevek k odličnemu koncertu.

Vsekakor je bil to koncert, ki je v vsakem primeru izpolnil pričakovanja in bo ostal prisotnim dolgo v spominu. Še enkrat pa priznanje organizatorjem Veseli Dihurčki, da so v Slovenijo uspeli pripeljati to legendarno skupino. To je res malokdo pričakoval oziroma sploh verjel, da je mogoče. Želja mnogih oboževalcev, mnogi so na koncert prišli tudi iz tujine, pa se je končno le izpolnila.