Več kot 70 procentov Slovencev naklonjeno cepljenju proti covid-19

Agencija Valicon je predstavila rezultate raziskave Nova normalnost. V njej spremljajo ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Med drugim so v raziskavi ugotovili, da se realizirana in izražena namera cepljenja približuje 70-odstotkov in da bo minimalna stopnja precepljenosti prvič presegla 70-odstotkov.

Družba Valicon je na svojem metodološkem vzorcu predstavila nove rezultate, koliko ljudi se dejansko namerava cepiti. Zdravstveni strokovnjaki so že večkrat povedali, da bi se za vrnitev v normalno življenje moralo precepiti 70-odstotkov prebivalstva. Izračuni Valicana kažejo, da se je tokrat 68-odstotkov vprašanih odločilo, da se nameravajo iti cepit.

Minimalna dosegljiva stopnje precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let je Valiconovi raziskavi v primerjavi z dvema tednoma nazaj še nekoliko narasla in z 72 odstotki sploh prvič, odkar izvajajo raziskavo, presegla 70 odstotkov, maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti pa tokrat znaša 81 odstotkov so ugotovili v Valiconu.

Povečuje se odgovornost slovenskih državljanov

Raziskava je pokazala še nekaj zanimivih rezultatov.  Med že cepljenimi še vedno prevladujejo odgovori, da gre za zaščito pred boleznijo oz. okužbo (40 odstotkov) ter zaščito drugih (26 odstotkov), tak odgovor navaja za 4 odstotkov več že cepljenih kot pred dvema mesecema. Sledijo potovanja in možnost prehajanja meja brez omejitev (11 odstotkov), delež je za 4 odstotkov nižji kot pred dvema mesecema.

Več preberite TUKAJ.