Včeraj otvoritev Pliberškega jormaka

Po letih 2020 in 2021, ko je bil Pliberški jormak zaradi pandemije odpovedan, so včeraj številni obiskovalci spet lahko obiskali ta tradicionalni sejem na pliberškem travniku. Sejem, ki so ga prvič priredili leta 1389, je bil sicer enkrat v srednjem veku že odpovedan, takrat je razsajala kuga.

 

Odpoved sejma v preteklih dveh letih je pomenil hud udarec za gospodarstvo, gostilničarje v občini, pa tudi za ponudnike namestitev. Treba je vedeti, da je v času trajanja jormaka zasedenih okoli tisoč postelj.

Na zadnjem jormaku leta 2019 so našteli okrog 130 000 obiskovalcev. Takrat je organizatorjem nekoliko zagodlo slabo vreme. Tudi letos se pričakuje podoben, morda celo večji obisk. Nekateri govorijo celo o številki 150 000 obiskovalcev.

Ponudba je podobna kot doslej, zelo pestra, tako za najmlajše kot tudi za starejšo populacijo. Tako kot do sedaj ima svoj šotor s kulinarično ponudbo in glasbo tudi Svaveja uta. Včeraj je tam nastopil Tomaž Boškin Trio, ki bo igral tudi jutri. Danes pa se bo najprej predstavila Glasbena šola Rutar, zvečer pa še Pvaninski abuhi.