‘Včasih je nogomet zelo krut. Je pa vseeno zelo zanimiv.’

“Vatreni” so bronasti. Popolnoma zasluženo priigrana bronasta medalja za naše južne sosede proti Maroku. Po Katančevo jim lahko čestitamo s ‘kapo dol’ pred njimi.  Kot sem napovedal po pofinalnih tekmah, se je izkazalo, da sta obe reprezentanci pričeli tekmo s številnimi zamenjavami v začetni postavi, tudi z debitanti na tem SP.  Tekma se je odprla po željah gledalcev, ki smo bili sicer roko na srce skeptični, da bomo glede na zadnje predstave obeh reprezentanc spremljali atraktivno in dinamično tekmo. 
Hrvati so kaj kmalu po zelo domiselni, uigrani akciji iz prekinitve, lepo odigrali in izigrali maroško obrambo. Mladi Gvardiol je v padcu, atraktivno z glavo, izjemno zadel tik ob vratnici maroškega gola. Hrvaška je vstopila v tekmo odločno, hrabro, agresivno in bila nagrajena z golom.
Maroko je “expreksno” izenačil, pravtako iz prekinitve, zaradi neodločne hrvaške obrambe.
Po hitrih zadetkih na obeh straneh je tekma v glavnem potekala med obema kazenskima prostoroma. Hrvaška je podredila svojo taktično postavitev nasprotniku. Omenil bi Perišiča, ki ni igral na svojemu standardnemu položaju. Predvsem za osveščanje mlajših igralcev, ki pogosto “uporabljajo” izgovor, to pa ni moj igralni položaj in ne bom igral… Kljub vsemu, sta Perišiču najnevarnejša igralca Maroka uspela v prvemu polčasu uiti le enkrat, oziroma enkrat sta ga izigrala. Hakimi in Ziyech sta bila prodorna, ampak vedno znova je Maroku zmanjkala točna zadnja podaja.
V zaključku prvega polčasa je Hrvaška zadela za novo vodstvo. Mislav Oršić je kronal lep napad Hrvatov s še lepšim golom. Z levega roba kazenskega prostora je zadel v svojem slogu, z desnim notranjim delom stopala. Vratar Maroka je bil prekratek ob milimetersko natančemu udarcu v njegov daljši levi kot.
Drugi polčas je Maroko skušal izenačiti. Afričani so stisnili še zadnje atome moči iz sebe. Poleg nekaj poškodovanih igralcev, ki sploh niso nastopili na tej tekmi, so Maroko pestile še dodatne težave s poškodbami med samo tekmo. Maroko se ni dal, v zadnji četrtini drugega polčasa je Livaković s svojim hrabrim posredovanjem preprečil izenačenje, ki ga je na nogi imel En-Nesyri. Hrvate je zamujena priložnost Maroka “predramila” in mladi branilec Gvardiol, ki se je na tej tekmi hrabro vključeval v napade svoje ekipe, je prodrl v kazenski prostor Maročanov. Amrabat  ga je spotaknil, piščalka sodnika se ni slišala. Prav tako se v sporno situacijo, na začudenje vseh, ni vmešal niti VAR. Tik pred koncem rednega dela tekme bi Kovačić lahko po lepi akciji Hrvaške razblinil vse dvome o bronu, a njegov zaključni strel iz bližine se je odkotalil mimo leve vratnice Bounouaija. V zadnjih trenutkih tekme, ob koncu sodniškega dodatka, so bili Hrvati nagrajeni za boljšo igro, nekoliko se jim je priklonila sreča. Udarec z glavo En-Nesyrija je po lepem predložku z leve zletel malo čez gol že premaganega Livakovića. Slavje Hrvatov za osvojeni bron se je lahko pričelo.
Podobno kot v tekmi za tretje mesto se je pričela tudi finalna tekma med Argentino in zadnjimi svetovnimi prvaki, Francozi. Argentinci so presenetili tokrat z Di Mario v začetni postavi, ostalih presenečenj v obeh reprezentancah pa ni bilo.
Argentina je odločno krenila v tekmo in do finalne tekme superiorne Francoze popolnoma nadigrala. V Argentinski ekipi je bil zelo razpoložen prav zgoraj omenjeni veteran Di Maria. Seveda so tudi vsi ostali igralci reprezentance Argentine s svojo željo po naslovu svetovnega prvaka dodali svoj kamenček v mozaik, ki ga je odlično sestavil selektor Scaloni. Pozor, tekme se igrajo do zadnjega sodnikovega žvižga. Finala se ne igrajo ampak zmagujejo, pravi stari rek. Argentinci so v finalu tudi igrali in praktično Francozom niso dovolili niti “drobtinic”, do 80 minute. A lepo po vrsti.
Prvi zadetek je dosegel Messi iz kazenskega udarca, katerega je s preigravanjem priboril Di Maria, katerega je spotaknil anemični Dembele. Drugi gol, po lepo izpeljanemu protinapadu Argentine, pa je zaključil hladnokrvno super razpoloženi Di Maria. Zares izjemen protinapad Argentincev, ki je bil taktično brezhibno izpeljan.
Selektor Francije, je moral nekaj spremeniti in že pred iztekom prvega polčasa zamenjal dva igralca.
Francozom Argentina prvi polčas ni pustila niti dihati.
V nadaljevanju drugega polčasa smo pričakovali drugačno Francijo… Lahko pa bi rekli, da je bila Argentina bližje 3:0 in dokončni odločitvi o novemu svetovnemu prvaku kot Francija priključku. Moram biti pošten in priznam, da sem Argentino že videl na prestolu. V isti sapi bi pa povedal, da takšen nivo igre, kot ga je reprezentanca Argentine držala do nekje 70 minute, težko izdrži moštvo. Tudi če je to svetovni prvak. Argentini se je zgodila tako imenovana “rumena” minuta. Francija si je 78 minuti priigrala kazenski uderec, katerega je Mbappe uspešno pretvoril v znižanje zaostanka. Šok Argentine se je še povečal v slabih dveh minutah. Po domiselni akciji Francije, posebej lepo izpeljani dvojni podaji med Thuramom in Mbappejem ter odličnim zaključnim udarcem slednjega iz voleja v daljši vratarjev kot, kar je pomenilo 2:2. Včasih je nogomet zelo krut. Je pa vseeno zelo zanimiv. Redni del se je končal neodločeno.
V podaljških smo dobili novo razburljivo tekmo. Argentinci so povedli po lepi akciji in odbiti žogi, katero je kdor drug kot Messi pospravil iz bližine v gol. Francija se ni dala in je vse sile usmerila v napad. Po kotu in odličnemu predvidevanju Mbappeja za odbito žogo je Mbappe priigral svoji reprezentanci nov kazenski udarec. Njegov strel je pomenil končnih 3:3 in odločitev o novem ali starem svetovnem prvaku po izvajanju kazenskih udarcev.
V podaljških bi tako ena kot druga ekipa lahko zabila še kakšen gol, a vratarja se nista dala oziroma so utrujeni igralci bili premalo skoncentrirani, da bi zapečatili naslov svetovnega prvaka.  Po prednosti glede na mladost in neizkušenost Francozov so Argentinci na koncu postali po 36 letih znova svetovni prvaki.
Čestitke vsem dobitnikom medalj in individualnih priznanj.
Svetovno prvenstvo, zelo moderno, je tako zaključeno in prihaja čas analiz.
Ob tej priložnosti bi izkoristil še voščiti ob bližujočih se božično-novoletnih praznikih, vsem ljubiteljem nogometa,  lepe božične praznike in srečno, nogometno obarvano novo leto 2023.
Portal E-Koroška se zahvaljuje Mihaelu Bukovcu za zanimive in strokovne komentarje tekem svetovnega prvenstva.