V ZD Ravne potrdilo o preboleli okužbi s covid-19 samo v primeru samoplačniškega testiranja

Ministrstvo za zdravje je zdravstvenim domom po državi sporočilo, da mora biti izdaja potrdil in kopij izvidov o preboleli okužbi z virusom covid-19 brezplačna, kljub temu nekateri zdravstveni domovi potrdila zaračunavajo. V ZD Ravne na Koroškem je potrdilo mogoče dobiti samo v primeru samoplačniškega testiranja.

 

Osebe, ki so prebolele covid-19 so praviloma imune v obdobju 21 dni do 6 mesecev od potrjene okužbe, zato testiranje zanje ni več potrebno, sporoča Ministrstvo za zdravje, a morajo prebolelo okužbo dokazati z izvidom brisa ali potrdilom zdravnika.

 »Osebe to lahko dokazujejo s pozitivnim izvidom brisa na prisotnost SARS-CoV-2 s testom PCR ali hitrim antigenskim testom, od odvzema brisa pa je poteklo najmanj 21 dni in največ 6 mesecev. V tem obdobju se smatra, da oseba ni več kužna in testiranje ni potrebno. V primeru, da je od začetka bolezni poteklo manj kot 21 dni ali v primeru, da okužba ni bila potrjena s testiranjem, se kot dokazilo, da je oseba prebolela COVID-19 šteje potrdilo zdravnikasporočajo iz ministrstva za zdravje.

Ambulantni izvid o prebolelem covidu se lahko pridobi brezplačno, nekoliko drugače je s potrdilom. V Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem potrdila izdajajo le v primeru samoplačniškega testiranja, ki ga izvajajo poleg brezplačnega prostovoljnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Samoplačniško testiranje stane 20 evrov, izvajajo pa jih od ponedeljka do petka med 13. in 14. uro, brezplačna prostovoljna testiranja pa prav tako od ponedeljka do petka med 11. in 13. uro.

NK