V Vrtcu Prevalje predstava Krojaček Hlaček

V torek, 16. aprila 2024, ob 17.uri pod okriljem JSKD Območne izpostave Ravne in Vrtca Prevalje, vabljeni v Vrtec Prevalje na prvo predstavo v sklopu območnega Linhartovega srečanja gledaliških skupin 2024. S predstavo Krojaček Hlaček se bo predstavila Dramska skupina Krojaček Hlaček, Vrtca Prevalje.

 

Avtor dela: Leopold Suhodolčan, naslov dela: Krojaček Hlaček, scenografija: Jelka Može, Ema Lepen,kostumografija: Helena Vinšek, koreografija: Vesna Kovačec, Mateja Praznik, oblikovanje svetlobe:
Saša Pupavac, oblikovanje zvoka: Jelka Može, glasbena oprema: Vesna Kovačec, drugi sodelavci:
Jelka Može – glasba, Saša Pupavac – luči
Igrajo: Mateja Praznik, Ema Lepen, Špela Vitrih, Vesna Kovačec, Sandra Svetina, Nina Pušnik, Helena Vinšek.

»Krojaček Hlaček, prijazni možiček, ki mu ni para! Z dobroto in domišljijo odpodi vse težave. S šivanko, sukancem in gumbi zna pričarati najlepši dan. Zlu in škodoželjnosti se je vredno upreti z dobroto in doseči srečo.«

Želja, da se lotijo predstave, ki jo generacije otrok poznajo, saj jih knjižni junak krojaček Hlaček z razbojnikom Cin Cinom vsako leto na Krojačkov dan obišče, je pri zaposlenih v Vrtcu Prevalje tlela že nekaj časa. Pred njimi je bil velik izziv in pomladi leta 2019 so aktivno pristopile k načrtovanemu projektu. Same so izdelale sceno, rekvizite, kostume so našle kar v omarah babic in dedkov. Posebno mesto ima v predstavi instrumentalna glasba, ki jo je skrbno izbrala vzgojiteljica – glasbenica, vključile pa so tudi zvočne slike (rez škarij, zvok kovine, glas muce, žvižg piščalke).

Zgodbice, v katerih krojaček Hlaček pomaga prijateljem in živalim s šiviljskimi pripomočki, so smiselno povezale v celoto in jo postavile na oder. Vse je bilo pripravljeno, a epidemija novega koronavirusa je pretresla ves svet, zaprla vrata vrtca in onemogočila nastop. Leta 2022 pa so uspele v Tednu otroka premierno izvesti predstavo Krojaček Hlaček pred telovadnico vrtca. Zdaj vabljeni, da si predstavo ogledate v sklopu območnega Linhartovega srečanja.

Prestava je namenjena predšolskim otrokom in učencem 1. triade OŠ ter traja 35 minut.
Strokovna spremljevalka bo Mateja Kokol.
V sklopu območnega Linhartove srečanja gledaliških skupin 2024 se bo s predstavo Toneta Partljiča z naslovom Poroka čistilke Marije, 10. 5. 2024, ob 19. uri v Črni na Koroškem predstavila tudi Igralska skupina KD Kotlje.