V TOREK v Kompleksu na Ravnah izjemna VIRA

V torek, 5.12.2023, bo ob 20.uri v Kompleksu na Ravnah nastopila Nina Virant s skupino VIRA. Drzna, vneta, goreča. Pokončna. A mehka, krhka, na puhastih sanjah o domu. In z vsem tem srčna. VIRA je estetika mističnosti. Nina Virant – vokal, klaviature, avtorica projekta, glasbe in besedil; Veronika Kumar – vokal, živa elektronika; Gard Nilssen (NOR) – bobni, tolkala.

 

Glasbeni izraz vokalno-tolkalnega kolektiva raste iz poezije, zgodb in napevov vsakdana, kot so si ga zamišljali naši predniki. Vsakdana, ki se je do danes na videz že izgubil. Pa tudi tistega, ki se še ni. Zagotovo pa se je izgubil v Nininem dnevu tam na daljnem severu, kjer je živela vrsto let; tam, kjer so že sorodni doživljaji in zvoki naenkrat postali preglasni, da jih ne bi spet slišala. Rodil se je novi mali svet, poln mehkobe, krikov, primarnega tona, tujine, blebetanja, melodičnih vzorcev in poezije. Svet tako poln, da je bil včasih prepoln. Svet, ki je iskal dom, kjer bi se lahko končno razlezel po parketu, po zemlji … Vokalno prečiščena poezija skozi moč hipnotično-ritmične igre bobnov se dviga v sveženj prvinske energije, na drugi strani pa srečuje žalostinke zvočnih lepot, ki dišijo po starodavnem melosu. VIRA povabi skozi spremembe sedanjosti samo zato, da te vrne v preteklost; v trenutek, ki je hkrati znan in popolnoma nov.

Koncert je del programa Footprints, ki ga podpira Ustvarjalna Evropa ter koncertnega cikla Sogodbe, ki ga organizira Zavod Druga Godba.