V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec obeležili otvoritev klopce za dojenje

Včeraj so v SB Slovenj Gradec obeležili manjši slavnostni dogodek – otvoritev klopce za dojenje, katere namen je omogočiti mamicam dojenje na prostem. S to gesto želimo podpreti prizadevanja o vsestranskem pomenu dojenja in njegovi neprecenljivi vrednosti tako za otroka in mater, kot za celotno družbo.
SB Slovenj Gradec nosi naziv Dojenju prijazna ustanova. Zahvala gre zaposlenim na Oddelku za pediatrijo in Oddelku za ginekologijo in porodništvo bolnišnice, ki podpirajo prizadevanja, da ohranjajo naziv. Ravnajo v skladu s principi Novorojencem prijazne porodnišnice, za kar imajo tudi ustrezen certifikat s strani Unicef-a, katerega namen je spodbujanje dojenja za dobro zdravje mater in otrok. Njihovi mednarodni svetovalki za dojenje ozaveščata mamice o pozitivnih lastnostih dojenja, obenem pa svetujeta ob zagatah, ki jih dojenje lahko povzroči. Vso osebje na oddelkih deluje z vizijo zaščititi mater in otroka ter poskrbeti za kakovostno, strokovno in spoštljivo obravnavo žensk. V lanskem letu 2022 je iz porodnišnice odšlo 97,7% dojenih in delno dojenih novorojencev.
Andreja Valcl, dr. med., spec. pediatrije je ob včerajšnjem dogodku povedala: »Dojenje ima številne prednosti za doječ par in tudi za družbo. Na vsaki klopi v našem parku in povsod v mestu je dojenje dobrodošlo in zaželeno, ampak ta klop ima poseben značaj. Za naš park so jo izdelali dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Veseli smo, da smo se uspeli povezati z lokalno skupnostjo in uredili kotiček, ki bo mamicam omogočal počitek, dojenje, previjanje. Zahvala gre vsem, ki so prepoznali pozitivno noto tega projekta in kakorkoli prispevali k njegovi uresničitvi.«
Z velikim veseljem pozdravljajo prisrčen projekt, ki je nastal v sodelovanju s Srednjo šolo Slovenj Gradec in Muta – program lesarski tehnik, saj je klopco izdelal dijak Miha Valtl. Ob tej priložnosti se Mihi iskreno zahvaljujejo. Obenem se zahvaljujejo njegovima mentorjema Milanu Strmčniku in Robniku ter pomočniku ravnatelja Romanu Založniku in ravnatelju Srednje šole Slovenj Gradec in Muta Bernardu Kresniku. LESOTEKA, lesno predelovalno podjetje d.o.o., pa je ob tej priložnosti za klopco doniralo potreben material oziroma macesnov les.
Miha Valtl, dijak 2. letnika programa – lesarski tehnik, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, dodaja, da mu je v veliko čast, da je uspešno izdelal klopco za dojenje za bolnišnico. Zelo je ponosen, da je na klopci tablica z njegovim imenom.
Vir: Splošna bolnišnica Slovenj Gradec