V Slovenj Gradcu umetniki razstavljajo tudi na ulici

S plakati iz razstave Odprta galerija se 11 umetnikov predstavlja na ulici v središču Slovenj Gradca, dela iz njihovih ateljejev pa so na ogled v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti.

Priložnostna razstava v Koroški galeriji likovnih umetnosti je rezultat projekta Odprta galerija, ki ga zadnja tri leta v okviru Tedna ljubiteljske kulture izvaja JSKD. Projekt, zasnovan na pobudo umetnikov, je ustvarjalcem ponudil možnost predstaviti njihovo delo izven običajnih razstavišč ter tako nagovoriti širše občinstvo. V času razstave Odprta galerija je sočasno potekala akcija Odprtih ateljejev – sodelujoči umetniki so odprli svoje ateljeje za obiskovalce, s čimer so ponudili izkušnjo neposrednega stika s prostori nastajanja umetnosti ter vzpostavili odprto polje komunikacije med umetniki ter zainteresirano javnostjo.

Vsako leto se je projektu pridružilo več umetnikov, nazadnje jih je sodelovalo deset. Sprva so umetniki razstavljali svoja dela na plakatnih mestih v Ljubljani (Kolizej, Bežigrajski dvor, Jadranska in Celovška ulica) ter z umeščanjem umetniških del v javni prostor mesto spremenili v odprto galerijo. V preteklem letu je bilo v Tednu ljubiteljske kulture v galerijski prostor spremenjeno Gallusovo nabrežje v Ljubljani, razstava pa se je tematsko vključila v Cankarjevo leto: umetniki so bili povabljeni, da ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja ustvarijo delo za javni prostor, vezano na pomembno obletnico.

V Slovenj Gradcu je v sodelovanju s KGLU projekt Odprta galerija nadgrajen, saj se v središču mesta umetniki predstavljajo s plakati iz razstave Odprta galerija, v prostorih KGLU pa z deli iz svojih ateljejev, s tematiko, ki jo tudi sicer raziskujejo in izražajo skozi svoja dela. Izbrana dela iz ateljejev so odraz raznolikih umetniških izpovedi ter nudijo vpogled v aktualno umetniško produkcijo sodelujočih avtorjev. Kljub različnosti pa vendarle lahko v delih nekaterih avtorjev najdemo bodisi sorodne iztočnice bodisi podobne strategije, s katerimi se lotevajo vizualnih zapisov lastnih iskanj.

Na razstavi sodelujejo umetniki Klemen Brun, Maša Gala, Duša Jesih, Dora Kaštrun, Vladimir Leben, Marko Pak, Arjan Pregl, Žiga Rehar, Lucija Stramec, Matjaž Stražar in Brane Širca.