V Slovenj Gradcu potekajo priprave na licitacijo lesa

V Pamečah pri Slovenj Gradcu potekajo priprave na vsakoletno licitacijo hlodovine, zbranih je okoli 3000 kubičnih metrov lesa. Zaradi epidemije koronavirusa so se organizatorji prilagodili omejitvam, obiskovalce pa opozarjajo naj spoštujejo ukrepe.

V Sloveniji enkrat letno poteka licitacija lesa v Slovenj Gradcu. Organizator je Zveza lastnikov gozdov Slovenije skupaj z Društvom lastnikov gozdov Mislinjske Doline in Zavodom za gozdove Slovenije. Licitacija običajno poteka v začetku leta, priprave pa se začnejo že jeseni.

Letošnjo licitacijo sicer nekoliko ovira epidemija koronavirusa, organizatorji so se bili primorani prilagoditi ukrepom in omejitvam za zajezitev virusa. Kupce so razporedili na več dni, obiskovalce pa opozarjajo, naj se ne zadržujejo v skupinah.

V Pameče pri Slovenj Gradcu so ponudniki hlodovine pripeljali okoli 3000 kubičnih metrov lesa, kar je sicer pol manj kot lani, ko so na rekordni licitaciji zbrali skoraj 7000 kubičnih metrov. Organizatorji so kljub manjši količini lesa zadovoljni s ponudbo, točna količina bo znana konec tega tedna. Organizatorji bodo do ponedeljka, 25. januarja, označili vse hlode in pripravili katalog za kupce, s tem pa bodo imeli kupci možnost oddaje ponudb.

Na lanski rekordni licitaciji je bil najbolj zaželen hlod gorskega javorja, ki je dosegel ceno 14.400 evrov na kubični meter. Povprečna cena kubičnega metra je znašala 265, skupno pa je bilo prodanega za dva milijona evrov lesa, največ na Kitajsko.

NK