V rožnatem oktobru rožnato drevo na Ravnah na Koroškem

Rožnati oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, namenjen informiranju in spodbujanju preventive ter zdravega načina življenja. S tem namenom se je tudi Občina Ravne na Koroškem pridružila pobudi združenja Europa Donna z akcijo “Posadimo rožnato drevo”. To smo storili predvsem z namenom in željo, da lokalno okolje opozorimo na pomembnost zdravja in spodbujamo ozaveščanje o raku dojk. Združenje Europa Donna Slovenija je v želji, da vsi skupaj opozorimo na pomen zdravja, v letošnje aktivnosti v rožnatem oktobru vključilo tudi donacijo “rožnatih dreves” slovenskim občinam. Akciji se je pridružilo 58 slovenskih občin, med njimi tudi naša Občina Ravne na koroškem.

 

 

Na mestu med ravensko enoto NIJZ in Zdravstvenim domom zdaj raste novo rožnato drevo, vrsta okrasna japonska češnja ‘Kanzan’.

Drevo so posadili župan Občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, predstojnica Območne enote NIJZ Ravne na Koroškem Neda Hudopisk,  dr.med., spec. javnega zdravja,  direktor ZD Ravne mag. Stanislav Pušnik in mag. Stanislava Škratek, direktorica OE ZZZS Ravne na Koroškem.

Ta  predvsem srčna in simbolična gesta ima pomembno sporočilo za občanke in občane: naj ob sprehodu mimo drevesa pomislijo na svoje zdravje in se spomnijo na samopregledovanje dojk ter sodelovanje v preventivnem programu.

Akcija “Posadimo rožnato drevo” poteka letos pod geslom “Povej prijateljici”, ki spodbuja ženske, da se ne le samopregledujejo, temveč tudi spodbujajo svoje prijateljice k temu pomembnemu koraku. Delež novoodkritih obolenj pri ženskah v starosti 30-50 let se povečuje, kar poudarja nujnost samopregledovanja. Poleg tega, da se je treba redno pregledovati, so tudi zdrav način življenja, uravnotežena prehrana ter telesna aktivnost ključni dejavniki za zmanjšanje tveganja za razvoj raka dojk.

Danica Hudrap, urad župana