V pripravi so ukrepi, da bi 11. maja sprostili javni promet, zbiranje na javnih mestih ostaja prepovedano

“Slovenija je med najuspešnejšimi državami v spopadanju z epidemijo novega koronavirusa,” je uvodoma izpostavil uradni govorec Vlade RS Jelko Kacin v izjavi za medije na daljavo o aktualnem dogajanju. “To nam je uspelo skupaj, ker smo ukrepe pravočasno sprejeli, ker so bili ukrepi ustrezni in ker smo se jih dosledno držali. Kot pravi slovenski pregovor: zakon je učinkovit, ko ni le črka na papirju. To se je pri covid-19 ukrepih izkazalo tudi v praksi. Iskrene čestitke in zahvala vsem vam, vsem nam,vsakemu in vsaki posebej za našo odgovornost,” je dal vedeti.

Iz tega razloga je vlada po besedah vladnega govorca Jelka Kacina na predlog zdravstvenih strokovnjakov Ministrstva za zdravje v sredo, za marsikoga sicer nepričakovano, sprejela načrt ponovne vzpostavitve prostega gibanja v povezavi z zagonom številnih dejavnosti. Ključni koraki ponovnega zagona dejavnosti so naslednji: Takoj, ko se zagotovijo varni pogoji, se bodo ponovno pričele izvajati posamezne zdravstvene storitve v javnih zavodih in pri koncesionarjih.

Od 4. maja naprej se lahko odprejo vse trgovine z izjemo velikih trgovskih centrov. Prav tako se od 4. maja naprej lahko pričnejo športni treningi v nekontaktnih športnih disciplinah, zažene se lahko tudi gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem ob upoštevanju ustreznih pogojev. V pripravi so ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko ponovno pričeli postopno delovati tudi javni potniški promet. Po besedah vodje svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojane Beović je pred sprostitvijo tega ukrepa treba pripraviti zelo natančna navodila, kako bo javni promet potekal.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je včeraj napovedala, da bi 18. maja morda lahko bil tisti datum, ko bi se morda delno lahko nadaljeval pouk in delovanje vrtcev. Poudarila je, da bo odpiranje potekalo postopoma pod določenimi pogoji delovanja. Po besedah Kacina bo to v največji meri odvisno od epidemiološke slike in drugih strokovnih ocen. “Gre za občutljivo dejavnost s številnimi posledicami, ki zahtevajo, da hitimo počasi.” 

Tveganja se moramo zavedati sami


Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je povedala, da nas lahko veseli, da smo z ukrepi (v primerjavi z Lombardijo) rešili ogromno življenj. “Za to smo zaslužni vsi, ki smo s svojim obnašanjem omejili prenos okužb. Epidemija v Sloveniji se bo postopno umirila, če ne bomo imeli vnosov od zunaj. To je stanje, ki smo ga lahko vzdrževali z radikalnimi ukrepi, ki jih moramo ob njihovem sproščanju nadomestiti z lastnim obnašanjem.” Glede na to, da se v naslednjih dneh sproščajo številni omejevalni ukrepi, je poudarila, da je s strokovnega stališča sedaj smiselno to stanje opazovati 14 dni in da se za nova odpiranja odločamo šele po 14 dneh.

Radikalne ukrepe, s katerimi smo uspešno nadzorovali potek epidemije, bomo ob njihovem rahljanju morali nadomestiti s svojim obnašanjem. “Zdaj ni več država tista, ki bo rekla, da ne boste šli na obisk k sorodnikom v drugo občino, ampak se moramo tveganja zavedati sami,” je opozorila infektologinja in pozvala k samozaščitnem ukrepom. Z današnjim dnem je namreč sproščeno gibanje med občinami, ki je bilo z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa prepovedano. Ob prihajajočih prvomajskih praznikih pa je Beovićeva prebivalce pozvala, naj tudi ob obiskih upoštevajo varnostno razdaljo, si umivajo roke in pazijo na higieno kašlja.

“Imamo občutek, da se epidemija končuje in da je vse hudo za nami. Sem ena tistih, ki je ta hip najmanj vesela. Veseli me, da je radikalnih ukrepov konec, obenem pa me skrbi, kakšno bo naše življenje v prihodnje,” je dejala na dopoldanski novinarski konferenci. Če bo epidemija potekala tako kot zdaj, ko je ena oseba v povprečju okužbo prenesla le na “pol osebe”, bo v Sloveniji umrlo še nekaj bolnikov s covidom-19, mnogi so že sedaj bolni in v slabem stanju. V celoti pa se bo epidemija v državi postopno umirila, če ne bo vnosov od zunaj. To je stanje, ki smo ga lahko vzdrževali z radikalnimi ukrepi, ki jih moramo ob njihovem sproščanju nadomestiti z lastnim obnašanjem, je poudarila. Z zadovoljstvom ugotavlja, da smo z ukrepi v primerjavi s sosednjimi italijanski pokrajini rešili ogromno življenj.

Še kakšno leto ne moremo računati na konec epidemije

Kot je opozorila, lahko že ob nekaj manj ugodnem poteku epidemije septembra pričakujemo bistveno povečanje potreb po bolnišničnem zdravljenju. “Če pa nam epidemija ponovno uide iz rok in se okužba z ene osebe prenaša na eno osebo in pol, bomo v septembru imeli popolnoma neobvladljivo situacijo,” je pojasnila. Na konec epidemije po besedah Beovićeve še kakšno leto ne moremo računati, predvidoma bomo o tem lahko govorili šele takrat, ko bomo imeli učinkovito zdravilo ali cepivo in bo to dostopno najširši skupnosti.

Med prednostmi, ki Slovenijo uvrščajo med države, kjer je varno postopno sproščanje ukrepov, je Beovićeva izpostavila dobro laboratorijsko diagnostiko, organizirano epidemiološka služba na terenu, dobro organiziran primarni zdravstveni sistem in hitro reorganizacijo bolnišnic. Med težavnimi področji pa je izpostavila socialnovarstvene zavode, predvsem domove za starejše, ki so še vedno potencialna žarišča epidemije. Po njenih besedah bomo potrebovali “točno določena pravila igre”, po katerih se bodo morali ravnati vsi domovi, ustrezno financiranje in močnejše zdravstvene službe.

Glede zobozdravstvenih posegov je omenila,da se tvori aerosol, ki je zelo učinkovit način prenosa virusa, je opozorila Beovićeveva in ob tem poudarila, da se navodila še strokovno usklajujejo in pričakujejo, da bo zobozdravstvena dejavnost v zelo kratkem času začela znova delovati, a z več zaščite in počasnejšim delom.  Prav tako je po njeni oceni treba spremljati širjenje okužb in ustrezno omejiti stike okuženih. Pri tem bi si bilo pametno pomagati s telefonskimi aplikacijami, ki jih priporoča evropska unija in jih že uvajajo nekatere evropske države. “To bi nam lahko koristilo tudi pri turizmu in potovanjih,” je dodala.

Zbiranje na javnih mestih je še vedno prepovedano

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob predstavitvi konca prepovedi gibanja zunaj svojih občin poudaril, da je zbiranje na javnih mestih še vedno prepovedano. Na to je opozoril tudi tiste, ki znova napovedujejo proteste na račun poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme. Posebnih navodil pri prehajanju občin tako ni več, kljub temu pa Hojs priporoča, da ljudje to počnejo zgolj v nujnih primerih.

“Dostopi do sprehajalnih parkov in naravnih znamenitosti so zdaj omogočeni, toda to počnimo, kot zapoveduje medicinska stroka,” je poudaril minister in dodal, da naj ljudje ne obremenjujejo turističnih središč, saj si ob morebitnem širjenju koronavirusa ne želijo novega zaostrovanja ukrepov. Čeprav meni, da so z bojem proti novemu koronavirusu Slovenci “odigrali izjemen prvi polčas,” sledi dolga bitka v drugem, pri katerem bo treba spoštovati priporočila stroke za zajezitev epidemije.

Minister se je pomudil tudi pri vprašanjih o domnevnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, razkritih v oddaji Tarča. Tudi te so razlog za napovedi novega, petkovega protesta. Hojs zavrača očitke o nepravilnostih, po oddaji poročil posameznih ministrstev glede postopkov nabave opreme, o čemer bo vlada razpravljala danes, pa je prepričan, da si bodo lahko državljani sami ustvarili sliko, kako je prišlo do nepravilnosti pri nabavi opreme in kdo je zanje odgovoren.

Pozivanje na zborovanja na javnih mestih je nezakonito

“Po pregledu poročil bomo pozvali računsko sodišče, da preveri delovanje in poslovanje Zavoda za blagovne rezerve ter predvsem podpise pogodb s strani nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška in njegovega namestnika Ivana Galeta. V razpredelnici bo jasno predstavljeno, koliko in v kakšni višini so pogodbe podpisovali Gale, Zakrajšek ter drugi podpisniki,” je prepričan Hojs. Morebitnim protestnikom Hojs sporoča, da zbiranje na javnih mestih ni dovoljeno. “Pozivanje na takšna zborovanja je nezakonito,” je dejal. Ob tem vztraja pri usmeritvah policiji, naj ukrepa ob teh protestih.

Policistom se je na novinarski konferenci sicer zahvalil za profesionalno opravljeno delo, protestnikom pa je zagotovil, da policisti kljub morebitnim provokacijam ne bodo posegli po represivnih prijemih, a da bodo ustrezno, v skladu z zakoni in pooblastili, ki jih imajo, reagirali na kršenje javnega reda in miru ali nasilja.

Pod posebnimi pogoji zopet mogoči obiski v domovih za starejše


90% domov za starejše, naših stanovalcev in zaposlenih smo vsi skupaj s spoštovanjem vseh ukrepov uspeli obvarovati pred COVID-19, je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.
Sodelovanje z domovi je ocenil za konstruktivno in dobro, takšni so večinoma tudi odzivi direktorjev. Domovi kljub kadrovski stiski in prezasedenosti, ki je posledica zanemarjanja področja varstva starejših v preteklih letih, dobro opravljajo svoje delo.”

“Naša skupna prva skrb ostaja dobrobit oskrbovank in oskrbovancev v domovih,” je poudaril minister in dodal, da smo zaradi ugodne situacije pričeli z rahljanjem ukrepov in pričeli bomo postopno rahljati tudi ukrepe glede obiskov svojcev v domovih. Domovi lahko že z današnjim dnem začnejo s sproščanjem obiskov, a ob zagotavljanju vseh varnostih pogojev in navodil. Obiski se omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter ekstremno previdnostjo.

Potrebna bo predhodna najava


Za obisk se morajo potencialni obiskovalci vnaprej najaviti preko elektronske pošte ali telefona. Obiski so zaenkrat omejeni na posameznika. Po besedah ministra naj bodo to najožji družinski člani oziroma prostovoljci, ki so že do zdaj oskrbovali posameznega oskrbovanca. Ob vstopu v dom pa bodo morali obiskovalci podati izjavo, da so bili v zadnjih 14 dneh zdravi oziroma. niso bili v stiku z okuženo osebno. Ob vstopu v dom mora biti urejen tudi nadzor obiskovalcev, z možnostjo razkuževanja rok, nudenja obraznih mask, preverjanja morebitnih simptomov okužbe in spremljanja obiskovalcev do določene lokacije obiska. Cilj je namreč najti ravnovesje med varovanjem življenja in zdravja oskrbovancev in pravico do socialnih stikov, ki so zelo pomembni za mentalno zdravje človeka, poudarja.

“Priporočamo, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev, pričnejo najkasneje z 11. 5. 2020. Vsak zavod bo moral obiske razporediti čez cel dan oziroma teden, da se prepreči preveliko število obiskovalcev ob istem času.” Obiski bodo omejeni na posameznika, razen v primeru, da oskrbovanca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe. Če bo le mogoče bodo obiski potekali na zunanjih površinah ali večjem, v ta namen predvidenem prostoru. V primeru, da oskrbovanci ne morejo zapustiti svojih sob, se lahko dovoli obiske v sobah, a le s predhodno posebno najavo.

Nova24TV