V Metalu Ravne in Ravne Systems radodarni s podeljevanjem štipendij

Podjetja bivše Železarne Ravne niso samo največji zaposlovalci na Koroškem, so tudi največji štipendisti. Tudi v šolskem letu 2017/18 SIJ Metal Ravne in SIJ Ravne Systems ponujata možnost štipendiranja za določene srednješolske in študijske programe. Teh štipendij je skupaj kar 41, najbolj iskani poklic pa je metalurški tehnik.

Metalurški poklic pridobiva na veljavi

Med 41 razpisanimi štipendijami imajo največ možnosti za štipendiranje bodoči dijaki, ki se bodo odločili za program metalurškega tehnika. Ker so strokovnjaki s področja metalurgije v zadnjih letih v Mežiški dolini zelo iskani in zaželeni, v Metal Ravne in Ravne Systems skupno razpisujejo kar 18 štipendij za ta program. V letošnjem šolskem letu se je namreč ta program vrnil na Srednjo šolo Ravne. V prvemu letniku novega programa je 17 dijakov, prav vsi pa so štipendisti enega ali drugega ravenskega železarskega podjetja. Poleg štipendij za program metalurškega tehnika je razpisanih še mnogo drugih, in sicer 7 za program metalurga, 5 za oblikovalce kovin, 2 za program mehatronike operaterje, 2 za elektrotehnike, 2 za elektrikarje in 5 za univerzitetni program inženirstvo materialov. Vsem štipendistom med šolanjem nudijo prakso, po uspešno končanem šolanju pa zaposlitev.

SIJ Ravne Systems bo v letošnjem letu za 4 % povečal število zaposlenih

Železarna Ravne je bila še ena izmed podjetij, ki so po osamosvojitvi doživela tranzicijsko krizo, ko se je zrušil jugoslovanski trg. Leta 1992 se je prvič pojavilo ime Metal Ravne, d.o.o., poleg tega pa še mnogo manjših podjetij, ki so pred tem skupaj sestavljali celoto Železarne Ravne. V nasprotju s številnimi podjetji v tranzicijskih težavah pa je Metal Ravne eno izmed tistih, ki se je novim razmeram hitro prilagodilo in se tako tudi hitro izvleklo iz krize. Danes sta podjetji Metal Ravne in Ravne Systems kot del skupine Slovenska industrija jekla (SIJ) tudi največja zaposlovalca na Koroškem. V letošnjem letu bodo namreč v podjetju SIJ Ravne Systems povečali število zaposlenih za okoli 4 %, poleg tega pa imajo trenutno 14 štipendistov.

N.K.