V letošnjem letu na Koroškem prijeti že trije ilegalni prebežniki

Policija je v letošnjem letu na območju 12 koroških občin prijela že tri ilegalne prebežnike, dva na območju Dravograda in enega na območju Raven na Koroškem. Vsako leto policija obravnava nekaj takšnih primerov, ilegalni prebežniki pa so vedno mladi moški iz držav Bližnjega vzhoda in Afrike.

Policisti Policijske postaje Dravograd so januarja letos obravnavali dva državljana Afganistana, ki sta nedovoljeno prestopila državno mejo na območju druge policijske uprave. Prijeta sta bila na železniški postaji v  Dravogradu. Tujca sta  zaprosila za mednarodno zaščito in sta bila po postopku na policijski postaji odpeljana v azilni dom. Februarja pa so policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem obravnavali državljana Afganistana, ki se je, skrit v tovornem vozilu, izmaknil mejni kontroli na mejnem prehodu. Policisti so ga prijeli na Ravnah na Koroškem. Tujec je zaprosil za mednarodno zaščito in je bil po postopku na policijski postaji odpeljan v azilni dom, sporočajo s Policijske uprave Celje.

V lanskem letu so policisti obravnavali tri primere ilegalnih prebežnikov, skupno so prijeli osem ljudi. Primere so obravnavale policijske postaje Dravograd, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec. V letu 2016 pa sta bila samo dva primera, in sicer na območju PP Ravne na Koroškem, kjer so policisti prijeli štiri ilegalne prebežnike. Ilegalne migracije se preko Koroške dogajajo predvsem s tovornimi vozili – mejo nedovoljeno prestopijo skriti v prikolici tovornjaka – ali z vlakom.

Kaj policija stori s prijetimi ilegalnimi prebežniki?

Med ilegalnimi prestopniki mej, ki jih policisti obravnavajo na Koroškem, so samo mladi moški, stari med 15 in 37 let. Če tujci zaprosijo za mednarodno zaščito, jih policija po postopku na policijski postaji odpelje v azilni dom. Če za mednarodno zaščito ne zaprosijo, pa jih policija na podlagi sporazumov poskuša vrniti tujim varnostnim organom, od koder so vstopili v Slovenijo. Če pa to ni mogoče, jih nastanijo v center za tujce.
NK