V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na voljo izposoja in ogled filmov na spletu

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika je zaživela nova storitev za uporabnike, ki si lahko filme sedaj izposodijo in gledajo na spletu. Storitev poteka v okviru spletne platforme Baza slovenskih filmov (BSF), ki domuje na spletnem naslovu bsf.si. Cilj projekta je digitalna prenova knjižnične izposoje avdiovizualnih del in večja dostopnost slovenskega filma širšemu občinstvu.

 

Člani knjižnice lahko izbirajo med več kot 160 slovenskimi filmi, vključno s filmskimi
klasikami kot so Sreča na vrvici, To so gadi, Na svoji zemlji, Ne joči Peter in Cvetje v
jeseni. Ljubitelji animiranih filmov si lahko ogledajo prigode Princa Ki-ki-do, Koyee, Mačka Murija, Bizgecev in druga dela mednarodno priznanih slovenskih animatorjev. BSF je vir dostopnosti za vse tiste dokumentarne ali kratke filme, ki se ne predvajajo več v kinu, na festivalu ali na televiziji. Na svoj račun bodo prišli tudi vsi tisti, ki jih navdušuje alternativna in eksperimentalna produkcija, saj Baza slovenskih filmov vključuje tudi avdiovizualna dela, ki drugje le redko najdejo pot k občinstvu.

Uporabniki storitve imajo poleg filmov prost dostop tudi do stalne zbirke brezplačnih
avdiovizualnih del, skupaj je tako za ogled dostopnih več kot 330 del. Storitev lahko člani knjižnice uporabljajo tako, da si na spletnem portalu Baze slovenskih filmov ustvarijo brezplačen uporabniški račun in nanj povežejo svojo knjižnico, za kar potrebujejo člansko izkaznico in geslo.

Baza slovenskih filmov je digitalni arhiv slovenske filmografije, ki vključuje bazo podatkov, slikovna in pisna gradiva o slovenskem filmu in filmskih ustvarjalcih, video in zvočna gradiva ter video na zahtevo. Podatki in filmi v Bazi slovenskih filmov se ves čas
dopolnjujejo in tako bo tudi Koroška osrednja knjižnica v prihodnje dodajala nove filme, ki
si jih bodo člani lahko izposojali in gledali na spletu.