V Dravogradu sirene za nevarnost, vremenske nevšečnosti tudi drugod po Koroškem

Današnje jutro so v Dravogradu pospremile sirene za nevarnost, prebivalci so v pričakovanju vedno večjega toka Drave. Nemilost vremena so izkusili tudi drugod po Koroškem.

Ob 4:30 zjutraj, ko so v Dravogradu zadonele sirene za nevarnost, je pretok Drave znašal 1379 kubičnih metrov na sekundo. Trenutno je pretok manjši kot ob zvoku sirene; ob 9. uri je po podatkih Dravskih elektrarn Maribor (DEM) znašal 1253 kubičnih metrov na sekundo. Nekoliko večji pretok so ob isti uri namerili v Vuzenici, tam se številke gibljejo okoli 1450, ta pa se vzdolž Drave postopoma zvišuje.

Strokovnjaki napovedujejo, da se bo gladina vode tekom dneva zviševala, največji pretok naj bi se gibal med 2000 in 2000 kubičnimi metri na sekundo, kar pomeni že konkretno poplavljanje bregov.  Pretok Drave sicer ne bo tako uničujoč kot ob poplavah pred šestimi leti. Takrat je po strugi na sekundo preteklo kar 3000 kubičnih metrov vode na sekundo, uničujoče posledice pa se merijo v več kot sto milijonih evrov škode. Za ob 9. uri danes je svoj obisk Dravograda napovedal premier Marjan Šarec.

Medtem ko se ob Dravi spopadajo z naraslo vodo, pa se v Mežiški dolini borijo s podrtimi drevesi, tu in tam tudi s poplavljanjem meteornih vod. Sicer so podrta drevesa v noči s ponedeljka na torek povzročala težave v celotni regiji, gasilci imajo največ dela na območju med Ravnami na Koroškem in Črno na Koroškem. Gre predvsem za podrta drevesa, ki ob padcu na cesto ovirajo promet. Uprava RS za zaščito in reševanje danes poroča o petih primerih vetroloma na območju Mežiške doline, včeraj zvečer pa so pristojni obravnavali okoli deset primerov na cesto podrtih dreves.

NK