V.d. direktorja Urada Vlade RS za demografijo mag. Danilo Lončarič na delovnem obisku v Dravogradu

Vršilec dolžnosti (v.d.) direktorja, mag. Danilo Lončarič, je opravil delovni obisk v Dravogradu. Sestal se je z županjo Občine Dravograd Marijano Cigalo, predsednikom Društva upokojencev Dravograd Željkom Kljajičem in predsednico Turističnega društva Dravograd Mileno Mendaš.

Obmejna Občina Dravograd je imela znotraj regije v letu 2020 največji negativni naravni prirast prebivalstva. Občina je zabeležila 71 rojstev ter 158 smrti, naravni prirast je bil negativen in je znašal -87.

Delovni obisk je bil organiziran z namenom predstavitve področja delovanja Urada. Predstavljeni so bili projekti, ki jih pripravlja urad in so neposredno povezani z lokalno skupnostjo. Razprava je potekala na temo demografskih izzivov občine, projektov urada in možnostjo pridobitve evropskih sredstev (vezanih na demografsko politiko) za lokalno skupnost.

 

Direktor in županja se rokujeta. V ozadju je viden reklamni pano Urada za demografijo, kateri prikazuje motive rojstva, materinstva in družine. V ozadju je viden tudi grb Republike Slovenije in Občine Dravograd, ki sta obešena na zeleni steni.
V.d. direktorja Urada z županjo Občine Dravograd | Avtor Urad Vlade RS za demografijo

 

V.d. direktorja Urada, mag. Danilo Lončarič, je županji Občine Dravograd Marijani Cigala podrobneje predstavil projekt »Demografsko oko«. V sklopu omenjenega projekta si Urad prizadeva s strani lokalnih skupnosti pridobiti čim več ukrepov, ki jih posamezna občina izvaja v sklopu demografske politike ter vsem državljankam in državljanom omogočiti dostop do zbranih podatkov preko spletne platforme.

Občina je kot glavne probleme, s katerimi se srečujejo, navedla prezahtevne postopke za prijavo na razpise in dodala, da bi bilo nujno potrebno vzpostavit pokrajine, saj bi lokalne skupnosti, na način skupnega in enotnega delovanja na področju priprave projektov in prijav na razpise, bile uspešnejše.

V.d. direktorja Urada se srečal še s predsednikom Društva upokojencev Dravograd Željkom Kljajićinom in predsednico Turističnega društva Dravograd Mileno Mendaš. Tekom medsebojne izmenjave informacij je bilo ugotovljeno, da sta društva zelo aktivna in svojim članom, kakor tudi širši javnosti, ponujata ogromno aktivnosti, ki izjemno izboljšujejo kvaliteto bivanja ljudi v občini.