V Bruslju nezadovoljni nad avstrijskimi namerami po diskriminaciji delavcev migrantov

Delavci migranti v Avstriji so po mnenju Evropske komisije upravičeni do enakih otroških dodatkov kot lokalni delavci. Pogodba o Evropski uniji prepoveduje vsakršno posredno ali neposredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. Pozitiven premik za mnoge Korošce, ki bi jih avstrijska sprememba otroškega dodatka udarila po žepu. Na to temo je januarja v Dravogradu potekala okrogla miza z glavno pobudnico vprašanja Romano Tomc.

Romana Tomc je bila skupaj s poslanskimi kolegi z Madžarske, iz Slovaške, Romunije in s Poljske pobudnica poslanskega vprašanja Evropski komisiji glede namere Avstrije, da bi zmanjšali otroški dodatek za otroke zaposlenih tujih državljanov, ki dnevno migrirajo v Avstrijo. Dodatek bi prilagodili življenjskim standardom države v kateri otrok delavca, ki je zaposlen v Avstriji, živi. Evropsko komisijo so poslanci povprašali, ali gre v tem primeru za diskriminacijo evropskih državljanov in ali so državljani unije, ki so zaposleni v drugi državi članici in plačujejo enake prispevke kot lokalni delavci, upravičeni do enake socialne obravnave.

To se nanaša predvsem na Slovenijo, saj bi bilo po nekaterih ocenah oškodovanih okoli 17 tisoč slovenskih delavcev migrantov, med njimi jih je veliko prav s Koroške. Poslansko vprašanje je podpisalo tudi devet evropskih poslancev iz petih različnih poslanskih skupin. Med njimi je tudi Avstrijka oziroma koroška Slovenka Angelika Mlinar iz skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, pred tem poslanka avstrijskega zveznega parlamenta pri stranki Neos. Še pred tem pa je bila Mlinarjeva, ki se ji diskriminatorne rešitve lastne države ne zdijo pravične in se jim je postavila po robu, eno leto generalna sekretarka Narodnega sveta koroških Slovencev.

Evropska komisija naklonjena delavcem migrantom

Evropska komisija je v torek na vprašanje Tomčeve in kolegov odgovorila v prid državam, iz katerih ljudje migrirajo v Avstrijo. »Uredbi Evropske unije o koordinaciji sistemov socialne varnosti določata skupna pravila za izplačilo družinskih prejemkov (dajatev) delavcem, zaposlenim v drugi državi članici. Po teh pravilih so mobilni delavci upravičeni do enakih otroških dodatkov kot lokalni delavci en glede na kraj stalnega prebivališča otroka,« se glasi odgovor Komisije. Po mnenju Komisije ta pravila temeljijo na pravičnem in jasnem načelu, ki je bistvo enotnega trga in se je skozi čas izkazalo za uspešno, je še v odgovoru zapisala evropska komisarka Marriane Thyssen.

Romana Tomc je na januarski okrogli mizi v Dravogradu med drugimi spregovorila tudi o tej pobudi, kjer je dejala, da v Evropskem parlamentu ni pričakovala tako pozitivnega odziva na njeno pobudo glede vprašanja Evropski komisiji o tej diskriminatorni nameri sosednje Avstrije. »Zakonodaja naj bi začela veljati v letu 2019, trenutno pa je neskladna z evropskimi predpisi,« je takrat dejala Tomčeva in pojasnila, da je to pred dvema letoma želela storiti tudi Nemčija, a ji ni uspelo. Čeprav avstrijsko družinsko ministrstvo očitke iz Bruslja zaenkrat zavrača, je odgovor in skrb Komisije za socialno enakost delavcev velik korak proti preprečitvi diskriminatorne socialne politike Avstrije.

JP