V Braslovčah vztrajajo pri ustavni presoji

Izredni občinski seji v Polzeli in Braslovčah z enakimi zaključki – oboji vztrajajo pri zahtevi za ustavno presojo. Državni prostorski načrt Šentrupert – Velenje pa je ena izmed točk dnevnega reda današnje seje ustavnega sodišča.

V Polzeli in Braslovčah so na sklenili, da bodo vztrajali pri zahtevi za ustavno presojo trase 3. razvojne osi na odseku Šentrupert – Velenje. Strinjajo se, da je hitra cesta na Koroško nujna, a nasprotujejo načinu umestitve trase in načinu vrednotenja, je za STA povedal župan Braslovč Tomaž Žohar. Tako kot v Polzeli tudi braslovški svetniki menijo, da se okoliščine od vložitve zahteve za presojo do danes niso spremenile in ni razloga, da bi spremenili svoje mnenje. Današnji dnevni red seje ustavnega sodišča vsebuje tudi njihovo zahtevo, a na odločitev bo treba še nekoliko počakati.

Glavni aktivisti za presojo ustavnosti državnega prostorskega načrta, ki se vleče že vse od januarja lani, so sicer člani tamkajšnjih civilnih iniciativ, ki so nedavno dvomili v integriteto svojih županov. Izrazili so sum, da župana Kužnik in Žohar zaradi pritiskov z vrha državne politike nista več naklonjena ustavni presoji, a se je izkazalo, da temu ni tako. Jože Kužnik je pred izredno sejo dejal, da s civilnimi iniciativami zagovarjajo enaka stališča, a se ne strinja z njihovimi pristopi. Ti namreč rušijo celotne državne projekte, kar se v normalni državi ne bi smelo dogajati, je dejal.

Kljub temu da zaplet med Šentrupertom in Velenjem še ni rešen, pa aktivnosti med Velenjem in Slovenj Gradcem potekajo normalno. Projektiranje trenutno poteka na treh delih in sicer na lokaciji priključkov Podgorje in Gaberke ter viadukta Škalsko jezero. Koroška pričakuje, da se gradnja začne v letošnjem letu, kakor je zapisano v s strani države podpisani časovnici izgradnje. Aktivno potekajo tudi odkupi zemljišč; na trasi je skupno 608 parcel, ki jih mora država odkupiti. Do danes je bilo sklenjenih 62 pogodb za odkup, še 41 ponudb pa je bilo oddanih. Na odseku Gabrke je začetek gradnje v letošnjem letu povsem realen, saj so bila odkupljena že skoraj vsa zemljišča.