Uspešna poletna sezona na Peci

Na najvišji koroški gori so poletno sezono končali uspešno. Od maja do oktobra se je z gondolo na Peco povzpelo 48 tisoč obiskovalcev.

 

Peca, najvišja gora slovenske Koroške in središče Geoparka Karavanke s skupkom zanimivih zimskih in poletnih atrakcij na svoja pobočja privablja goste preko celega leta, z izjemo kratkega prehodnega obdobja med zimo in pomladjo. Odkar je avstrijsko smučišče prešlo v roke zasebnika Franza Skuka in odkar je Skuk začel rapidno širiti turistično ponudbo ter obogatil smučišče z infrastrukturnimi posodobitvami, številke tudi letos kažejo na uspešnost turizma na Peci. Nedavno se je končala uspešna poletna sezona, kmalu pa se začenja zimski del turizma na najvišji Koroški gori.

Od začetka meseca maja do konca oktobra se je z gondolo na Peco povzpelo 46 tisoč obiskovalcev, kar v povprečju znaša 380 gostov dnevno, poroča avstrijski ORF. Medtem ko število pohodnikov v letošnjem letu ostaja na ravni lanskega – našteli so jih okoli 34 tisoč -, pa vedno bolj priljubljeno postaja gorsko kolesarstvo. Na progah Flow Country Trail in Thriller so zabeležili 12 tisoč kolesarjev, kar je tri odstotke več kot prejšnjo sezono.

Z decembrom pa Peca vstopa v novo zimsko sezono. Spomnimo se lanske uspešne zime, ko so od decembra do konca marca zabeležili okoli 60 tisoč smučarjev; sicer nekoliko manj kot leto poprej, ko so našteli okoli 65 tisoč obiskovalcev. Začetek smučarske sezone je seveda odvisen od vremena, neodvisen od snega pa je tradicionalni božični sejem pri gorski postaji, ki ga prirejajo 7., 14. in 21. decembra.