Ursula von der Leyen in Josep Borell se bosta v Kijevu sestala z Volodimirjem Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se bosta danes v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Z obiskom želita prenesti Ukrajini sporočilo popolne solidarnosti EU.

Predsednica Evropske komisije von der Leyen in Borrell bosta sledila premierjem Slovenije, Poljske in Češke, Janezu Janši, Mateuszu Morawieckiu in Petru Fiali, ki so v Kijev odpotovali sredi marca na pobudo slovenskega premiera. Njihovo pogumno potezo je pozdravil praktično cel svet, le v Sloveniji se je nanjo pretežni del opozicije odzval negativno, češ, da je bila nepotrebna oz. celo škodljiva. Sedaj omenjeni trojki sledijo tudi drugi. Minuli konec tedna je Ukrajino kot prva predstavnica EU od začetka ruske invazije obiskala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, o obisku v podporo Ukrajini pa naj bi razmišljali tudi drugi. 

Foto: Pixabay

Danes naj bi države članice EU potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji. Ukrepi po neuradnih informacijah vključujejo prepoved uvoza ruskega premoga v unijo ter prepoved transakcij na štiri ruske banke, med njimi VTB.