Urad vlade čestital vsem izvoljenim slovenskim kandidatom na občinskih volitvah na avstrijskem Koroškem

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je v odzivu na nedeljske občinske volitve na avstrijskem Koroškem danes čestital vsem izvoljenim slovenskim kandidatom. Ob tem je urad izrazil upanje v dobro in aktivno sodelovanje.

Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je v današnjem sporočilu za javnost izjavil, da so se na nedeljskih občinskih volitvah na avstrijskem Koroškem dobro odrezali številni kandidati, ki so pripadniki slovenske narodne skupnosti v tej avstrijski zvezni deželi. Ob tem so dodali, da je Enotna lista dosegla drugi najboljši rezultat na vseh volitvah od konca druge svetovne vojne.

Urad vlade tudi z veseljem ugotavlja, da so bili na občinskih volitvah na avstrijskem Koroškem “izvoljeni številni kandidati na različnih listah, ki se bodo aktivno in odločno zavzemali za pravice slovenske narodne skupnosti“. “Uveljavljanje takšnih politik je nujen predpogoj za dobre odnose med manjšinskim in večinskim prebivalstvom, sožitje in čezmejno sodelovanje med deželo Koroško in Slovenijo,” so še zapisali v uradu ter izrazili prepričanje, da so dobri odnosi mogoči le ob spoštovanju manjšinskih pravic.

Bernard Sadovnik je bil na nedeljskih lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem znova izvoljen za župana občine Globasnica. Zgodovinski uspeh je v tej občini dosegla tudi Enotna lista, ki je prvič osvojila absolutno večino. Sadovnik je v prvem krogu volitev v nedeljo dobil 64,85 odstotka glasov podpore. EL pa v občinskem svetu v Globasnici osem mandatov, kar je eden več od volitev leta 2015.

Dosedanji župan Železne Kaple Franc Jožef Smrtnik se je uvrstil v drugi krog volitev 14. marca.

Enotna lista je sicer v vseh 21 občinah, kjer je nastopila s 517 kandidati, skupaj uspela pridobiti 59 mandatov v občinskih svetih, kar je dodaten mandat v primerjavi s prejšnjimi volitvami. Takrat je stranka osvojila tudi dva županska mandata. Številni pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem so sicer nastopili tudi v okviru drugih list in strank, še poroča STA.

 

Sara Kovač/Nova24TV