Upam, da bo Korotan spet igral med najboljšimi klubi v Sloveniji

Gašper Mori je pri štiriindvajsetih letih med najbolj perspektivnimi trenerji na Koroškem in tudi širše, pred njim je lepa trenerska prihodnost. Vodstvo NK Korotan ga je spomladi postavilo za vodjo nogometne šole, kjer se je do sedaj že izkazal. Poleti je bil zadolžen za organizacijo turnirja U15 ter kamp Hermana Čepelnika, obe prireditvi sta izvrstno uspeli. Kratek intervju z njim si lahko preberete v nadaljevanju. 
E-Koroška: Spomladi ste postali vodja NŠ Korotan. Ste bili presenečeni, ko vam je vodstvo Korotana ponudilo to funkcijo?
Mori: Ne, odločitev kluba me ni presenetila. Že pred uradnim predlogom in potrditvijo smo se večkrat pogovarjali o planih za prihodnost, ki so vsebovali to možnost kot najbolj optimalno. Me je pa presenetilo predvsem obdobje pred tem, ko je bilo o tem prvič govora. Odločitev kluba si štejem v veliko čast in veselje.
E-Koroška: Kljub svoji mladosti imate že kar nekaj trenerskih izkušenj. Koga ste do sedaj trenirali?
Mori: Svojo trenersko pot sem začel pred petimi leti pri nogometnem klubu NK Fužinar. Tam sem deloval kot pomočnik selekcije U17. Pot me je kasneje zanesla nazaj v domači klub Korotan, kjer sem deloval kot pomočnik trenerja pri mladinski ter kadetski selekciji. Za tem sem se pridružil selekciji U15, pri kateri sem tudi zdaj glavni trener.
E-Koroška: Ob 90. obletnici kluba ste junija organizirali zelo uspešen nogometni turnir ekip U15, ki so se ga udeležili tudi prvoligaši iz Slovenije in Avstrije. Kakšni so vaši vtisi o tem turnirju?
Mori: Ta turnir se mi je v spomin zasidral kot eden izmed dogodkov, na katerem je iz organizacijskega vidika šlo vse kot po maslu. Na povabilo so se odzvali klubi z najboljšimi nogometnimi šolami v Sloveniji, kot so NK Maribor, NK Domžale, NK Aluminij, iz sosednje Avstrije pa sta se turnirja udeležila prvoligaš Austria Klagenfurt in SAK. Moram pa omeniti tudi ekipo fantov in njihovih staršev iz ND Bilje. Pričarali so neverjetno vzdušje, fantje so po igrišču dobesedno leteli in na koncu zasluženo dvignili pokal. Tudi naslednje leto se bo organiziral Plavi turnir, saj je bilo zanimanje za ponovno organizacijo ogromno.
E-Koroška: Korotan je na tem turnirju igral zelo dobro, malo vam je zmanjkalo do polfinala. Kakšne izkušnje ste odnesli s tega turnirja?
Mori: Igra naše selekcije U15 je bila na tistem turnirju res dobra. Naši fantje so skozi celotno sezono garali in to je bilo naše darilo za njih. Dobili so priložnost, da igrajo proti prvoligaškim klubom in pokazali so, da se lahko kosajo z njimi. Predvsem sem prišel do spoznanja, da je na takšnem nivoju potrebna 100% koncentracija skozi celotno tekmo. Proti NK Domžalam smo stali zelo dobro v obrambi, se branili celotno tekmo in poskušali zadeti iz protinapadov, ampak smo ob dveh kratkih padcih koncentracije prejeli dva zadetka. To je res visok nivo, kjer ni prostora za napake.
E-Koroška: Zelo dobro je bil organiziran in obiskan tudi poletni kamp Hermana Čepelnika, kljub nekoliko slabšem vremenu?
Mori: Kamp Hermana Čepelnika je na Prevaljah že stalnica. Veseli smo, da se vsako leto toliko otrok odloči ,da se kampa udeleži, še bolj pa nas veseli dejstvo, da otroci po koncu kampa sprašujejo, če bo drugo leto kamp spet potekal. Otrokom želimo predstaviti nogomet na zabaven in inovativen način z razgibanim delom po postajah. Letos so otroci igrali nogomet na mivki, nogomet na milnici, nogomet na umetni travi na odboj, vmesne postaje pa so bile vse od štafetnih iger, osnove padanja v sodelovanju z Judo klubom, igra med dvema ognjema, rokomet.. Že zdaj razmišljam o stvareh, ki se še dajo izboljšati in idejah, ki bodo kamp Hermana Čepelnika dvignile na višji nivo.
E-Koroška: Nekaj let ste imeli dobro kooperacijo oziroma sodelovanje z Dravogradom, sedaj ne več. Kaj se je zgodilo?
Mori: Z Dravogradom smo nekaj let res uspešno sodelovali. Ampak sam si predstavljam sodelovanje kot vzajemno pomoč, pri katerem imata obe strani od tega korist, ne samo ena. Na Koroškem imamo težave, saj imamo na majhnem prostoru veliko klubov z ambicijami, bazen igralcev pa se iz leta v leto manjša. Včasih so bila vsa nogometna igrišča polna otrok, kjer so preživljali cele popoldneve. Zdaj pa komajda še vidiš otroka v prostem času z žogo med nogami. Glede na izzive, s katerimi se soočamo vsi koroški klubi, nam še vedno uspe ustvariti kvalitetne igralce. Kapo dol vsem koroškim trenerjem. Navsezadnje so bili med zadnjo reprezentančno akcijo vpoklicani trije koroški nogometaši, nekaterim pa vpoklic že trka na vrata.
E-Koroška: Poleti je bilo veliko govora o sodelovanjem s Fužinarjem, sedaj se zdi, da do tega ni prišlo?
Mori: Poleti smo se s Fužinarjem pogovarjali o sodelovanju, ampak kasneje do sodelovanja ni prišlo. Razlog je, da so takšna sodelovanja v teoriji in na papirju vedno idealna, v praksi pa je stvar drugačna. V zadnjih trenutkih je prišlo do nekaterih sprememb pri vodstvu NK Fužinarja in naš prvoten dogovor je padel v vodo. Vedno sem odprt za ideje o sodelovanjih s klubi, zato sem nekaj pobud dal tudi sam. Menim, da si moramo pomagati, saj vsi delamo za isti cilj, ki je dvigniti koroški nogomet na najvišjo raven za vse koroške otroke.
E-Koroška: Kateri so cilji NŠ Korotan v letošnji sezoni?
Mori: Cilj NŠ Korotan je postavitev temeljev za razvoj in večanje nogometne šole, ki bo privabila večje število članov v mlajših selekcijah, usposabljanje in pridobivanje kvalitetnega kadra, ki bo igralcem omogočil najboljši razvoj v posameznih selekcijah. V mlajših selekcijah do U13 je naš cilj dobro razviti motorične, kognitivne ter tehnične spretnosti ob enem pa jih taktično pripraviti na prehod na igro čez celotno igrišču pri U15. Pri starejših tekmovalnih selekcijah pa je cilj trenirati, napredovati ter  zmagovati tekme.
E-Koroška: Bi morda katero selekcijo posebej omenili po kvaliteti?
Mori: Izpostavil bi predvsem našo selekcijo U19, ki je letos na štirih odigranih tekmah še vedno neporažena. Naši mladinci v letošnji sezoni prikazujejo res dobre igre. Marsikomu se že odpira možnost igranja za člansko ekipo in to me kot vodjo NŠ Korotan zelo veseli.
E-Koroška: Kakšne so vaše trenerske ambicije?
Mori: Predvsem se želim izobraževati na področju dela z mladimi nogometaši in nogometašicami. Zelo rad bi se posvetil tudi individualnim treningom z igralci. Ambicij je veliko, nekatere so zastavljene višje, nekatere so lažje uresničljive. Lahko pa povem, da se mi do zdaj pot dobro razvija. Za to sem hvaležen vsem, ki mi pri tem pomagajo.
E-Koroška: Spremljate tudi člansko moštvo, ki letos zelo dobro nastopa v 3.SNL vzhod?
Mori: Seveda, če mi čas dopušča si vedno pogledam tudi domače tekme našega članskega moštva. Naša članska ekipa je sestavljena iz pravšnje mere mladih igralcev in igralcev, ki imajo za sabo že nekaj kilometrine. Kvaliteta ekipe je nesporna. Igralcem se vidi, da že nekaj časa igrajo skupaj in se na terenu čutijo. Na začetku sezone so imeli nekaj športne nesreče predvsem tekma v Zavrču, ki bi se lahko drugače odvila. Trener Kuzma je ekipo po tistem remiju dvignil in sedaj iz kroga v krog nizajo boljše predstave.
E-Koroška: Kakšna je po vašem bodočnost Korotana?
Mori: Bodočnost Korotana je po mojem mnenju svetla. To je klub s tradicijo, željami, ambicijami in ljudmi, ki ga naredijo v celoto. Veliko bo treba delat predvsem na nogometni šoli in mislim, da rezultati ne bodo daleč zadaj. Čisto navijaško pa seveda upam, da bo Korotan spet igral med najboljšimi klubi v Sloveniji.