Umrl pisatelj Marjan Kolar, oster polemik z ideologijo komunizma

Včeraj je umrl Marjan Kolar, slovenski pisatelj, publicist, knjižničar in dolga leta tudi urednik Fužinarja, do upokojitve Informativnega Fužinarja v ravenski železarni. Marjan Kolar se je rodil 6. 10. 1933 v uradniški družini v Slovenj Gradcu, maturiral je na ravenski gimnaziji, med vojno je bil izgnan v Nemčijo, v Ljubljani pa je študiral nemščino in slovenščino.  

Zaradi sodelovanja s Kocbekom beležka pri Udbi

Na spletni strani Društva slovenskih pisateljev lahko preberemo, da so pisanje Marjana Kolarja zaznamovale vojna, TBC in polemike z ideologijo komunizma. Prva polemika s to ideologijo se je začela že zelo zgodaj, na gimnaziji, in sicer s politično spornim besedilom v šolskem glasilu, nadaljevala pa se je s kritičnimi teksti v mariborski reviji Svit in dobila zaključek v zbirki humoresk­ Samomor v nebesih. Marjan Kolar je kot urednik za prozo pri mariborskih Dialogih sredi šestdesetih let vabil k sodelovanju Edvarda Kocbeka in si s tem pridobil dodatno beležko pri Udbi.

Nuja po poštenem ovrednotenju Kolarjeve literarne misli

Morda je po vsem tem celo nekoliko presenetljivo, da je za roman Išči poldan prejel nagrado Prešernovega sklada za leto 1968, toda velike Prešernove nagrade Kolarju niso podelili, čeprav bi si jo zagotovo zaslužil. Marjanu Kolarju v slovenski literaturi gotovo še ni odmerjeno tisto mesto, ki mu pripada, prihaja pa čas; ko pa bo njegova izjemna literarna misel pošteno ovrednotena, bo popravljena tudi ta krivica. Naziv častnega občana Občine Ravne na Koroškem je Kolar dobil šele pred dvema letoma: zanj se sem seveda ni nikoli potegoval, toda že ta malenkost kaže na odnos do tega izjemnega pisatelja in kritičnega intelektualca. Ob njegovi 80-letnici je izšla dragocena knjiga z naslovom Od eseja do romana, v tej monografski študiji je orisan ves razvoj Kolarjevega pripovedništva, ki ga je zajela njegova žena Marija Irma Vačun Kolar.

Seznam del:

Kratka proza

Prazno nebo (1961)

Samomor v nebesih (1964)

Sveto sivo življenje (2003)

Moji mimohodi (2013)

Romani in povesti

Išči poldan (1967)

Sledovi medalj (1967)

Sezuj se, kadar stopiš v mošejo (1971)

Snežne verige (1973)

Zvezde in križi (1979)

Prekrstitve (2004)

Robinzonova zastava (2005)

Primer profesorja Klasinca (2008)

Čas hladnih zvezd (2008)

Radijske igre

Soteska junakov (1966)

Ura (1969)

Posterji na begu (1995)

Robinzonova zastava (1999)

Drugo

Revolucij ne bo več, gledališko delo (1964)

375 let jeklarstva na Ravnah, monografija (1995)