Umrl je koroški slikar Anton Repnik

V 84. letu starosti je umrl znani koroški slikar Anton Repnik z Mute, značilen predstavnik slovenskega naivnega slikarstva. V svojih delih se je posvečal predvsem življenju in trpljenju preprostega človeka, delavca in kmeta.

Anton Repnik je bil eden glavnih predstavnikov slovenskega naivnega slikarstva. V delih želi predstaviti to, kar je v družbi zgrešeno in nepošteno, ampak na humoren, tudi ironičen način, s čimer se še bolj približata občinstvu. Podobe so večinoma zgarani delovni ali kmečki ljudje.

“Osnovni fematski navdih črpa umetnik iz vsakdanjega življenja preprostih Ijudi, bodisi delavcev ali kmetov, s katerimi se pooseblja, zato so njegova likovna dela toliko bolj pristna in doživeta, z očitnimi simpatiiami na strani malega človeka. Repnik si upa slovenskemu narodu po brueghelsko postaviti “značajsko ogledalo” prav pred nos, ne zato, da bi se norčeval, marvečzato, da bi hudomušno in hkrati psihološko poglobljeno opozarjal na raznovrstne problematike, ki nas pestijo že od vekomaj,” je njegova dela opisal kritik Mario Berdič.

Novico o smrti je na omrežju Facebook sporočil njegov sin Janez Repnik, prav tako slikar in pomemben predstavnik slovenske naive.

Več o življenju Antona in Janeza Repnika pa si lahko preberete v intervjuju na tej povezavi.