‘Umetniški’ performansi, ki jih plačujemo davkoplačevalci

Na včerajšnji novinarski konferenci je poslanec SDS Andrej Hoivik spregovoril o spornem financiranju nevladnih organizacij s področja kulture, na podlagi česar je poslanska skupina SDS danes vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kulturo.

 

Poslanec Andrej Hoivik je novinarsko konferenco pričel s citatom kulturne ministrice dr. Aste Vrečko, ki je včeraj v eni izmed informativnih oddaj komentirala zadnje dogajanje na umetniški sceni: “Po eni strani gre, da se tudi očrni področje kulture in umetnosti, ki na podlagi enega takega dogodka ne pomeni in se ne kaže kot neko dekadentno področje. Gre za področje, kjer se trdo in veliko dela.”

V Slovenski demokratski stranki smo v luči zadnjih dogodkov v kulturni sferi preverili javno dostopne podatke financiranja nevladnih organizacij na področju umetnosti v preteklem desetletju. Davkoplačevalci smo za t. i. umetniško ustvarjanje – od filmskih produkcij do razstav in raznih performansov – plačali preko 55 milijonov evrov.

Kulturnim društvom, ki delujejo na področju umetnosti in drugim nevladnim organizacijam, ki delujejo v kulturi, se lahko podeli »status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture«, če njihovo delovanje na tem področju presega interese ustanoviteljev oziroma članov in če je splošno koristno.

V SDS smo prepričani, da so v preteklem desetletju v nemalo primerih ti kulturniki svoj status zlorabili, saj v mnogih primerih njihovo ustvarjanje ni prispevalo k dvigu kulture v našem prostoru. “Seveda je pojmovanje, kaj je prava umetnost v sedanjem času, velikokrat tudi stvar širše razprave in različnih vidikov. Vendar pa ne moremo mimo tega, da mora biti prav Ministrstvo za kulturo prvi branik slovenske kulture in njene zapuščine ter ugleda v domači pa tudi mednarodni javnosti,” je dejal Hoivik in naštel več “umetniških performansov”, ki smo jih financirali davkoplačevalci.

slika

Foto: PrintScreen/YouTube

slika

Foto: Damjan Žibert

slika

Foto: Twitter

slika

Foto: Twitter

Dodal je, da predvsem zadnji dogodki, ki so se zgodili na področju umetniškega razstavljanja v Fotopubu g. Dušana Smodeja pričajo, da se iz javnih sredstev financirajo projekti, ki jih težko razumsko opredelimo kot umetnost z dodano vrednostjo. Po njegovih besedah je nadvse zaskrbljujoče, da umetniki javna sredstva namenjajo za zabave, ne izplačujejo pa svojih podizvajalcev in ne oddajo letnih poročil, kar od njih zahteva slovenska zakonodaja.

Ministrica dr. Asta Vrečko je v večerni informativni oddaji tudi potrdila finančne malverzacije dotičnega umetnika: “Za leto 2021 še ni bilo poročila, ki sledi podelitvi denarja. Poročilo bi moralo biti oddano 15. januarja. Pristojna uslužbenka tudi po več pozivih od Smodeja in Fotopuba ni pridobila poročila.”

“Ob dejstvu, da pa so v javnosti pricurljale informacije, da se je na performansih, ki jih je organiziral g. Smodej, zlorabljalo dekleta in to celo mladoletna ter nelegalno posedovalo prepovedane droge, je to popolnoma nedopustno, zato se mora ta dejanja najostreje sankcionirati,” je dejal poslanec.

Kot je dejal poslanec, je na mestu dodatna skrb, saj se v javnosti pojavljajo avdiovizualni dokazi, da je za domnevne zlorabe mladih deklet lahko vedel tudi vrh vlade oz. vladne stranke Levica. Na eni izmed razstav Fotopuba je bil namreč opažen podpredsednik Vlade Republike Slovenije g. Luka Mesec. Ta se ob zadnjih dogodkih javno ni oglasil, dokler se na socialnih omrežjih niso opogumila mlada dekleta, ki iz dneva v dan pišejo o nedopustnih ravnanjih na že omenjeni lokaciji umetniške galerije na Tivolski cesti, in dokler o tem širše niso začeli poročati mediji.

Zaradi vsega naštetega je poslanska skupina SDS danes na predsednico Odbora za kulturo naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bodo poslanci SDS Ministrstvo za kulturo pozvali, da pripravi poročilo, kako so se sredstva, namenjena umetniškemu ustvarjanju, porabljala, ali je šlo za transparentno porabo davkoplačevalskega denarja in kako bo ministrstvo za kulturo v sodelovanju s policijo ukrepalo, da do takšnih malverzacij in zlorab na področju kulture in umetnosti ne bo več prihajalo.