Ukrepi Golobove vlade kot počasno kuhanje žabe II

Že v svoji kolumni prejšnji teden – Ukrepi Golobove vlade kot počasno kuhanje žabe sem napovedal, kaj nas čaka pod to vlado, mediji pa ji bodo suportirali! Zadnjič je bila v vseh medijih bombastična napoved, kako vlada dela in da je sprejela ukrepe za boj proti draginji. Super! Ceno elektrike bo vlada zaustavila za visoko tarifi 0,118 evra, za nizko tarifo na 0,082 evra in za enotno tarifo na 0,098 evra. Superheroji! Kako bomo s tem znižali ali zaustavili inflacijo. V medijih pa o tem oh in sploh samo superativi. Vlada končno dela s polno paro.

 

Vendar, malo za spomin iz prejšnje kolumne: Torej, poenostavljena razlaga teh ukrepov vlade: cena dobrin se dvigne za npr. 20 %, vlada jo zniža z ukrepi (regulacijo) za 10 %. In to tako traja neko časovno obdobje, delavci delajo za isto plačo naprej, bentijo, a potrpijo. Vlada pa to razglasi za uspešen socialni ukrep, s katerim so rešili draginjo. Čez nekaj časa regulacijo ukinejo, cene se zopet dvignejo za 20 %, vlada zniža cene z regulacijo le-teh za 10 %, plače delavcev pa so še vedno iste. Sicer delavci bentijo, a še vedno delajo naprej, saj so jim ostale plače nominalno enake, samo da sedaj pač za njih lahko kupijo manj. Vlada pa ta ukrep zopet proglasi za svoj uspeh.

Je pa nekje majcen catch, ali kot bi rekli kavelj po domače! Šel sem samo malo pogledat trenutne cenike, pri največjih trgovcih z električno energijo so cene trenutno take:
– Gen-I bo po podražitvi z 1.8. 2022 imel cene 0,0869 evra za visoko tarifo, 0,0599 evra za nizko tarifo in 0,0819 evra za enotno tarifo,
– Petrol pa ima po veljavnih cenikih na današnji dan (brez akcij in popustov) ceno 0,09395evra za visoko tarifo, 0,0599 evra za nizko tarifo in 0,08405 evra za enotno

Cene so še vedno krepko pod reguliranimi. Torej gre za tiho soglasje države k dvigu cen in tega ne moremo imenovati ustavljanje inflacije ali nižanje draginje pač pa reguliran dvig cen v smislu socialistične ekonomije!

In izračun prihrankov, na kak način so ga dobili? Ali so predvideli koliko se bo električna energija podražila do konca naslednjega leta? Imajo stekleno kroglo ali pa so obiskali kakega vidca? Noro, samo da vlada dela s polno paro. Pa vendar, kdo ima koga tu za norca? In mediji ob tem? Moraš pa imeti res nizko moralo, da kot novinar pišeš o tem v superlativih. Ali pa si navaden plačanec, hlapec… karkoli že, samo ne novinar. Malo samorefleksije ne bi škodilo. Žal tak suport pač bilda vlado.

Naši provladni novinarji me spominjajo na vic o črnogorcu, ki je slučajno gledal v nekem lokalu tek na dolge proge in komentiral tek tekmovalca, ki je začel zaostajati za ostalimi, kaka reva je, kako je nesposoben, debil, kreten… . No, pa mu eden od teh, ki so z njim gledali tekmo razloži, da je ta tekmovalec, nad katerim se znaša iz Črne Gore in takoj je zamenjal ploščo: »Vidi junačino, goni sve pred sobom!« (ali v prevodu: »glej junaka, vsi bežijo pred njim«). Ja take novinarje imamo, še podražitev bodo prikazali kot uspešno delovanje vlade.

Dr. Štefan Šumah